H. M. Vujičić
Patrijarh Pavle

Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

Ovako je govorio 44. srpski patrijarh Pavle (Gojko) Stojčević, najvoljeniji poglavar SPC u našem narodu. Rođen je na Usekovanje, 11. septembra 1914, a napustio nas je 15. novembra 2015.

Doček u Mileševi

Živeo je skromno, po Jevanđelju. Mnogi su ga smatrali živim svecem. Još odzvanjaju njegove duhovne pouke, utisnute u večnost, kao što su:

“Čuvajmo se neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi. Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Gledaj da ne imponuješ svojim znanjem i svojom učenošću, nego svojim smirenjem.”

Osvećenje temelja i zvona hrama na Banjici

Uz podsećanje da nema čoveka bez greha niti bez dobrog dela, govorio je:

“Pre nego što počneš suditi o meni i mom životu, obuj moje cipele i idi mojim putem! Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa – što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja”.

Pričešće u crkvi na Voždovcu

Patrijarh Pavle sahranjen je, po sopstvenoj želji, u manastiru Rakovica, a njegov grob je postao pravo svetilište. Povodom godišnjice smrti pastira srpskog naroda, objavljujemo fotografije koje oslikavaju život ovog duhovnog gorostasa.

Maj 2004: Ulazak u Lastin autobus
U manastiru Mileševa 2004.
Veliki molitvenik