EPA

Vazdušni prostor iznad Australije trebalo bi da od 2022. bude bogatiji za još jednog avioprevoznika. Očekuje se da će početkom iduće godine početi da posluje nisko-budžetna kompanija Bonza, koja planira da ponudi izuzetno jeftine letove do regionalnih delova zemlje.

Bonza erlajnz, koju podržava američka investiciona firma “777 Partners”, takmičiće se na australijskom tržištu sa postojećim avioprevoznicima Kvantasom, Džetstarom, Virdžinom i Reksom‚ a jačanje konkurencije dolazi u pravom trenutku, jer se uskoro očekuje ublažavanje i ukidanje ograničenja na domaća putovanja.

Prema navodima nove kompanije, Australija je trenutno jedina zemlja od 15 najvećih domaćih avio-tržišta u svetu bez nezavisne aviokompanije koja nudi jeftine letove.

Naime, nakon zatvaranja Tajger Era 2020. godine, operatera koji je bio podružnica Virdžina u vreme kada je prestao da leti, ostala je velika praznina u nisko-budžetskom sektoru tržišta, smatraju predstavnici Bonze.

Osnivač i izvršni direktor Bonze, Tim Džordan, rekao je da se projekat razvija već godinama. Džordan je do nedavno bio generalni direktor Flajerstana, prvog jeftinog prevoznika u Centralnoj Aziji. Inače, direktor Bonze ima iskustvo od preko 20 godina u aviokompanijama, posebno u nisko-budžetnim (lou kost).

Nova aviokompanija planira da početkom 2022. leti sa flotom novih aviona Boing 737-8.

Bonza će prema rečima direktora Džordana izbeći takozvani “zlatni trougao” Melburn-Sidnej-Brizbejn i usmeriti svoju aktivnost na regionalnu Australiju, te da će njihovi klijenti biti putnici koji lete zbog obilaska zemlje i razonode.

– Letećemo na rutama na kojima trenutno nema postojeće neprekidne usluge. Nećemo krasti putnike od drugih avioprevoznika, već želimo da povećamo potražnju za domaćim putovanjima u manje centre. Na više od polovine tržišta na kojem planiramo da radimo, trenutno ne leti nijedan drugi prevoznik – naglasio je Džordan.

Međutim, neki analitičari iz oblasti avio-saobraćaja smatraju da će to sve biti veliki teret za prihode aviokompanije.

Prema rečima Nila Hensford, predsedavajućeg u organiazciji Strateška vazduhoplovna rešenja, to je – apsolutno kockanje.

– Australija se zasniva na novcu koji zarađujete na “zlatnom trouglu”, koji je jedna od najgušćih operativnih mreža na svetu, a čak je i Reks imao poteškoća u tome – istakao je Hensford.

Tu se, kako je objasnio Hensford, pojavljuje još jedna potencijalna prepreka, a to je da neki regionalni aerodromi možda neće moći da se nose sa prijemom novih modela aviona, s obzirom na njihovu veličinu.

Naime, idealna širina piste za ove avione je 30 metara, a mnogi od regionalnih aerodroma imaju piste od svega 20 metara širine.

Međutim, Džordan je rekao da je Bonza do sada identifikovala više od 40 australijskih aerodroma koji su potencijalno sposobni da prime ove avione, te da su ljudi iz Boinga pregledali ove aerodrome i dali zeleno svetlo.

Bonza trenutno čeka neophodna regulatorna odobrenja pre nego što počne da leti, a pojedini analitičari veruju da bi cilj aviokompanije da putnike na turistička odredišta, po niskim cenama, popunio prazninu na tržištu.

Nije za biznismene

Direktor Bonze Tim Džordan je svoj plan za avio-kompaniju uporedio s modelom britanskog avioprevoznika Džet 2, za koji je rekao da se uspešno takmičio sa Izidžetom i Rajan Erom po ceni karata.

– Naš proizvod se neće dopasti poslovnim putnicima. Neće biti više letova dnevno koje mogu da biraju, već ćemo imati frekventnost od tri ili četiri leta po ruti nedeljno – naglasio je Džordan.

Jeftinije i sa drugim kompanijama

Viši industrijski analitičar u IBIS Vorldu Tom Jul rekao je da je rezultat pandemije i početka ponovnog otvaranja domaćih granica rezultirao sniženim cenama letova svih kompanija, kako bi se podstakla putovanja Ozija.

Smatra se da ne postoji stopostotna sigurnost da će Bonza dobiti regulatorno odobrenje i očekuje da će Kvantas i Virdžin voditi oštru kampanju.

– Ukoliko Bonza ipak uđe na tržište, njen poslovni model bi mogao da bude uspešan, jer postoji jaz na tržištu za destinacije na koje se putuje u slobodno vreme – kaže Jul.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here