Vesti
Dominik Perote

Novi Južni Vels će danas dobiti 46. premijera u svojoj istoriji. Posle iznenadne ostavke Gledis Beredžiklijan, njenog naslednika će izabrati Glavni odbor državnog ogranka vladajuće Liberalne stranke.

U igri su dva kandidata, pošto je posle ministra za planiranje Roba Stouksa izazov prihvatio samo još državni blagajnik Dominik Perote.

Iako su pominjani kao mogući kandidati, u trku nisu ušli ministar saobraćaja Endrju Konstans i ministar turizma Stjuart Ejres. Konstans je objavio nameru da pređe iz državne u saveznu politiku i da se na narednim izborima kandiduje za poslanika u federalnom parlamentu, dok je Ejres prihvatio poziv Dominika Perotea da bude njegov zamenik, ukoliko Perote bude izabran za premijera.

– Verujemo da imamo tim koji će moći da ponudi jedinstvo, stabilnost i iskustvo koji su neophodni da bi se nastavio posao koji je vodila Gledis Beredžiklijan – rekao je Perote, saopštavajući da će Ejres biti njegov najbliži saradnik.

Aktuelni državni blagajnik je takođe objavio da je dobio punu podršku ministra energetike Meta Kina, koji je takođe figurirao kao mogući kandidat za novog premijera. Navodno, Kin je prihvatio predlog da u novoj vladi bude državni blagajnik, što je druga najvažnija funkcija posle premijerske.

Upravo podrška Kina i Ejresa smatraju se ključnim i dovode Perotea u položaj favorita za lidersku poziciju.

Pitanje koje javnost najviše zanima jeste kakvu će politiku voditi novi kabinet u zavisnosti od toga koji kandidat za premijera će dobiti većinsku podršku. Ono što je izvesno, Rob Stouks i Dominik Perote predstavljaju dve prilično različite frakcije Liberalne stranke.

Stouks je kao blizak saradnik Gledis Beredžiklijan član takozvanog umerenog krila stranke, dok je Perote deo nacionalnog desničarskog krila. Treća frakcija, desni centar, čiji je pripadnik i savezni premijer Skot Morison, po svemu sudeći neće imati kandidata za premijera NSW.

Dakle, ukoliko pobedi Stouks može se očekivati nastavak politike koja se vodila pod Beredžiklijanovom, dok će se u slučaju da Perote postane premijer određene stvari promeniti. Jedno je siguno, u obe varijante Novi Južni Vels će borbu protiv pandemije nastaviti u istom smeru kao i do sada.

– Ne želim da prejudiciram, ali ukoliko naša kandidatura bude uspešna, nastavićemo da budemo fokusirani na bezbednost građana, očuvanje radnih mesta i biznisa, kao i na što brži povratak dece u školske klupe – poručio je Perote.

Ko će biti 46. premijer Novog Južnog Velsa znaće se danas, a trka dojice stranačkih kolega uveliko je počela.

Rob Stouks

Podrška Džona Hauarda

Državni blagajnik NSW Dominik Perote dobio je u nedelju jak vetar u leđa od nekadašnjeg savznog premijera Džona Haurda. Jedan od najznačajnijih australijskih lidera u novijoj istoriji podržao je Peroteovu kandidaturu, rekavši da je on “prava ličnost za ovu poziciju”, pre svega zbog svoje posveenosti ekonomskim reformama. Hauard je diplomatski rekao i da izuzetno poštuje Rob Stouksa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here