EPA
Savezni blagajnik Džoš Frajdenberg

Građani Australije koji su u poslednjem talasu epidemije i strogih mera zatvaranja ostali bez dela i svih radnih sati, uskoro više neće moći da računaju na državnu pomoć. Naime, Savezna vlada je objavila da će uskoro početi da smanjuje iznose isplata u slučaju katastrofe, a zatim će ih i sasvim obustaviti. Isto važi i za podršku biznisima koji trpe gubitke zbog restrikcija u zaključanim državama, poput Novog Južnog Velsa i Viktorije.

Savezni blagajnik Džoš Frajdenberg saopštio je da će redukovanje isplata početi kada se u određenoj državi ili teritoriji dostigne 70 odsto vakcinisane populacije preko 16 godina starosti. Tada će se prekinuti sa automatskim isplatama i zaposleni koji su ostali bez radnih sati moraće svake nedelje ponovo da se prijavljuju, a Komonvelt će odlučiti da li mogu da dobiju podršku.

Kada se dostigne 80 odsto vakcinisanih, isplate će u prvoj nedelji, umesto 750 i 450 dolara, iznositi 450 dolara linearno za sve koji su izgubili više od osam radnih sati, dok će oni koji dobijaju dodatak na platu primati 100 umesto 200 dolara. U drugoj nedelji isplata za radnike sa više od osam izgubljenih sati sedmično će se svesti na nivo JobSeeker isplate – 320 dolara, dok će se dodatak na platu onih koji primaju umanjenu zaradu – ukinuti.

Posle te druge nedelje od dostizanja stope od 80 odsto vakcinacije, državna pomoć se u potpunosti obustavlja. Savezna vlada ovom odlukom šalje jasn poruku vlastima u državama i teritorijama da ne oklevaju sa ukidanjem lokdauna i otvaranjem ekonomije kada se dostignu nacionalni cioljevi imunizacije.

– Kako se restrikcije budu ukidale, tako će ekonomija početi da se oporavlja. Trenutno, država svake nedelje izdvaja više od milijardu dolara novca poreskih obveznika za ove isplate. Kako budemo dostizali ciljeve od 70 i 80 odsto vakcinisanih, moramo naučiti da živimo s kovidom, kao i druge zemlje širom sveta – poručio je Frajdenberg.

Za pomoć više od 290 milijardi!

Država je samo u poslednjem talasu restrikcija isplatila oko 20 milijardi dolara na ime podrške zaposlenima i biznisima, a od početka pandemije iz budžeta je u razne vidove pomoći “ubrizgano” više od 290 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here