twitter.com/historyoffootball

Mere zatvaranja koje su na snazi u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, kao i striktni propisi između većine australijskih država i teritorija, već mesecima teško pogađaju celokupno društvo. Nije pošteđen ni sport, a najnovija “kolateralna šteta” strogih pandemijskih mera je fudbalska A-liga.

Naime, fudbalsko prvenstvo Australije neće početi u ranije predviđenom terminu 30. oktobra, već 20 dana kasnije, saopštili su čelnici A-lige. Odluka o odlaganju starta sezone doneta je ponajviše zbog epidemiološke situacije u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, iz kojih dolazi najveći broj klubova – čak osam od 12. Kada se tome doda da je od početka pandemije i Velington Finiks s Novog Zelanda stacioniran u Novom Južnom Velsu, jasno je da dve savezne države čine tri četvrtine fudbalskog prvenstva.

Na određivanje novog termina početka 19. novembra uticale su najave vlada država, koja očekuju da će do kraja oktobra ili početka novembra imati željenih 70 odsto odrasle populacije vakcinisane s dve doze protiv kovida, što je prema nacionalnom planu izlaska iz krize uslov da počne otvaranje unutrašnjih granica.

– Naša odluka se oslanja pre svega na plan Savezne vlade o ponovnom otvaranju zemlje, koji predviđa ublažavanje restrikcija kad budemo imali 70 odsto potpuno vakcinisanih građana. To je javno saopšteno i potvrđeno od naših izvora u vladama država i teritorija. Čak bi do datuma koji smo odredili za početak sezone trebalo da većina država ima i 80 odsto imunizovanih – rekao je komesar A-lige Greg O’Rurk.

Trenutno nesmetano putovanje između šest saveznih država i dve teritorije nije moguće, što bi stvorilo dodatni problem u organizaciji utakmica, s obzirom na to da A-ligu čine timovi iz pet različitih jurisdikcija, čije vlsti imaju potpuno drugačija viđenja izlaska iz aktuelne kovid kroze.

Zbog toga, plan A-lige je da se od 19. novembra u Novom Južnom Velsu i Viktoriji formiraju praktično dve “konferencije” klubova, koji će prvih šest kola igrati između sebe. Tačnije, pet klubova iz Novog Južnog Velsa (Sidnej FC, Vondrersi iz Zapadnog Sidneja, Mekartur, Njukasl Džets i Central Koust Mariners) i Velington Finiks činiće jednu grupu, a klubovi iz Viktorije (Melburn Siti, Melburn Viktori i Vestern Junajted), kao i Adelajd Junajted (Južna Australija), Brizbejn Rour (Kvinslend) i Pert Glori (Zapadna Australija), biće u drugoj grupi.

Zbog toga je trenutno poznat samo raspored utakmica za prvih šest kola, koja će biti odigrana u periodu od 19. novembra do 27. decembra. Raspored daljeg toka prvenstva za sada nije poznat, pre svega iz razloga što se ne zna da li će vlasti u Zapadnoj Australiji i Kvinslendu popustiti svoju tvrdu politiku zatvorenih unutrašnjih granica, pre svega prema Novom Južnom Velsu, te da li će dozvoliti normalno cirkulisanje putnika unutar Australije.

Tokom prošle sezone u A-ligi su u nekoliko navrata stvarani “habovi” zbog restrikcija, pa su ekipe po više nedelja boravile i igrale svoje mečeve samo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji. Tako su Pert, Adelajd i Brizbejn često bili domaćini hiljade kilometara daleko od kuće. Za sada ovakav scenario nije u zvaničnim planovima, ali nije isključeno da se neće dogoditi. Imajući u vidu iskustva ovogodišnjeg NRL šampionata, u kojem je dobar deo sezone odigran u “habu” u Kvinslendu gde su bili stacionirani svi klubovi, jasno je da će i fudbalsku sezonu diktirati pandemija i odluke političara.

Na stadione samo vakcinisani

Kada A-liga bude počela, ulaz na stadione biće dozvoljen samo navijačima koji su primili dve doze vakcine protiv kovida. Ovo je za sada potvrđeno u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, a nema sumnje da će primer slediti i ostale države.

Za sada nema naznaka da li će se pravilo odnositi i na fudbalere, s obzirom na to da za sportiste još nije uvedena obavezna imunizacija. Međutim, iz Udruženja profesionalnih liga apeluju na sve igrače da se vakcinišu i prema nezvaničnim informacijama više od 90 odsto njih je to već učinilo. Nije poznato kako će se rešiti situacija sa daljim gostovanjima, pošto nevakcinisani verovatno neće moći da putuju avionom.

Šampion otvara sezonu

Prema novom rasporedu A-lige, sezona će početi u petak, 19. novembra, utakmicom aktuelnog šampiona Melburn Sitija i Brizbejn Roura na AAMI Parku u Melburnu. Dan kasnije igraće se veliki derbi Sidneja, između Vonderersa i Sidnej FC, kao i duel melburnških rivala Vestern Junajted – Melburn Viktoru. Subotnji program zatvoriće Pert Glori i Adelajd Junajted, a u nedelju 21. novembra sastaće se Njukasl – Centra Koust i Mekartur – Velington Finiks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here