Tanjug
Marko Kovačević

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević prvi je Srbin u regionu protiv koga je podignuta optužnica zbog negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Optužni predlog pre nekoliko dana podnelo je Više državno tužilaštvo u Podgorici, a Kovačeviću se stavlja na teret “izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje” što, prema ovoj optužnici, proizlazi iz nedavno usvojene Rezolucije o genocidu u parlamentu Crne Gore.

– Sud sada treba da se izjasni da li će prihvatiti ovu optužnicu ili će je odbaciti. Suštinski, to neće biti pravno već moralno pitanje da li će se sud staviti na stranu poražene politike Mila Đukanovića da proganja sve što ima samo i prefiks “srpsko” – kaže u razgovoru za “Vesti”, Marko Kovačević, gradončelnik Nikšića.

On se na meti tužilaštva našao nakon gostovanja na beogradskoj kablovskoj televiziji 18. juna ove godine kada je izneo svoje mišljenje o događajima u Srebrenici 1995. godine.

– Nisam bio iznenađen optužnicom jer Crna Gora je odavno odlučila da bude ona država koja će prednjačiti u progonu svega srpskog. Uostalom, Crna Gora je među prvima priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova, a režim Mila Đukanovića je Srbe pokušao da napravi građanima ne drugog već petog reda, zabranjujći im sve, pa i da se mole Bogu. U sve to Đukanović ni danas ne odustaje od mešetaranja, pa u događaje u našoj zemlji pokušava da upletu Srbiju. Kao da mi Srbi u Crnoj Gori ne postojimo i nikad nismo ni postojali – ističe Kovačević.

On ocenjuje da je podizanje optužnog predloga protiv njega jasan dokaz da Milo Đukanović pokušava da pokaže kako je Tužilaštvo i dalje pod njegovom punom kontrolom.

– Poslednja dešavanja na Cetinju su pokazala da Đukanović želi da Crnom Gorom i dalje vlada ista ona atmosfera strahovlade koju je zaveo još krajem devedesetih, a čija je suština da u svemu vidi Srbe kao jedini problem – ističe gradonačelnik Nikšića i dodaje da se ne plaši eventualnog sudskog postupka.

Kovačević je potpuno uveren da će njegov slučaj biti podsticaj da dođe do promena u Tužilaštvu i da se sloboda govora i sloboda mišljenja u Crnoj Gori više neće kažnjavati.

– Sve i ako dođe do sudskog spora, uveren sam da ću pobediti jer istina i pravda uvek pobeđuju – zaključak je Marka Kovačevića.

Hapšen zbog trobojke

Marko Kovačević, nosilac liste Za budućnost Nikšića, maja ove godine izabran je predsednika opštine Nikšić. Za njega su tada glasala 22 odbornika, dok je protiv bilo 12.

Rođen je u Nikšiću 1988, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Za vreme protesta u Crnoj Gori 2019/2020. uhapšen je nakon što je držao srpsku trobojku na stepeništu Saborne crkve u Nikšiću.

Portparol je i član Glavnog odbora i Predsedništva Nove srpske demokratije Andrije Mandića.

– Ja sam običan čovek iz Nikšića koji samo želi sve najbolje za svoju porodicu i za svoje ljude – ovako je sebe predstavio nakon pobede u Nikšiću.

Đoković počasni građanin Nikšića

Najbolji teniser sveta Novak Đoković proglašen je juče za počasnog građanina Nikšića. Đokovića su za počasnog građanina Nikšića, drugog po veličini gradu u Crnoj Gori, proglasili odbornici lokalne skupštine.

Đoković je dobitnik i najvećeg opštinskog priznanja – Nagrade oslobođenja Nikšića, 18. septembar, koja mu je dodeljena 2015.

1 COMMENT

  1. Jedina istina je da su muslimanske horde u tzv. BiH napravili pokolj nad mojim Srpskim rodom i da je genocid pocinjen nad Srbima a jos veci genocid su pocinili hrvati ali EU i NATO agresori cute za te zlocine. Isti Ukrajinski scenarijo spremaju gospoda sa zapada nama kao sto su zakuvali sa rusima. Sve je ovo maslo Nato pakta.

    Srbija se jos vise mora naoruzavati sa ruskim, kineskim, beloruskim naoruzanjem da bi mogla da se odbrani od Nato agresije koje planiraju na nasu lepu Srbiju i Republiku Srpsku.
    Zivela Velika Srbija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here