Hadži Marko Vujičić
DA DONOSIMO MUDRE ODLUKE: Rado Savić

Srpski član Predsedništva BiH trebalo bi da zna da je dijaspora Republike Srpske od Otadžbinskog rata do danas uputila milijarde dolara humanitarne pomoći, a da i pored maćehinskog odnosa svoje države i dan-danas ulaže u svoju otadžbinu.

I toga se ne stidi. Ovako, u razgovoru za “Vesti” Rado Savić, potpredsednik Srpske demokratske stranke i načelnik opštine Lopare, jedne od najmnogoljudnijih dijasporskih opština u RS, komentariše nedavnu izjavu Milorada Dodika o srpskoj dijaspori. Savić ističe da i pored neverice zbog te Dodikove izjave, sve srpske stranke ostaju ujedinjene u borbi protiv nametnutog Inckovog zakona i nezakonitog izbora novog visokog predstavnika.

Da li ste i vi dobijali komentare dijasporaca?

– Preko društvenih mreža, ali i telefonom obratio mi se veliki broj građana iz dijaspore. Većina je bila zgrožena i u neverici da je neki srpski predstavnik uopšte mogao tako nešto da kaže. Lopare su sinonim za malu opštinu iz koje je u pečalbu otišao veliki broj ljudi, ali istovremeno, mi smo sredina koju naši meštani nikada nisu zaboravili i koju i dan-danas pomažu, a posebno preko Udruženja Majevičana u Švajcarskoj. Samo ove godine su nam poklonili sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata, ali i aparat za testiranje protiv COVID-19. Opremili su i naš Dom zdravlja, vatrogasnu jedinicu, sportske klubove… Naša dijaspora ne
zaboravlja svoje korene, naprotiv vrlo rado dolazi u Republiku Srpsku. Zbog toga moramo da ih čuvamo kao malo vode na dlanu.

Naši ljudi u rasejanju su zdušno stali na stranu Srpske
kada je reč o nametnutom zakonu o zabrani negiranja genocida
u BiH. Čini se da je Incku uspelo ono što drugima nije – opet
je ujedinio Srbe u Srpskoj?

– Nametnuti zakon koji je Incko doneo na kraju svog mandata po kome će se kažnjavati svi koji budu negirali genocid u Srebrenici je napravio haos u BiH, a istovremeno u Republici Srpskoj homogenizovao narod, ali i srpske partije oko najbitnijeg pitanja, a to je Republika Srpska i njen opstanak. To je “crvena linija” oko koje nema razgovora, ali ni podela. SDS se po mnogim drugim pitanjima ne slaže sa SNSD i načinom na koji ta stranka upravlja Republikom Srpskom. Za dobrobit građana nisu afere, več ekonomske teme, razvojni projekti, investicije, smanjenje korupcije i kriminala. Ipak ove teme su za sada u drugom planu, jer je nametanje zakona i nezakonit izbor novog visokog predstavnika za nas crveni alarm.

Ima li izlaza iz ove situacije. Svakim danom je sve duži spisak
osoba koje su pod istragom zbog nepoštovanja tog zakona?

– Najvažnije je da po ovom pitanju nema razmimoilaženja među Srbima i da ne ostanemo u
“zaleđenom stanju”, jer ono nikome dobra neće doneti. Otuda i izlaz iz ove situacije mora biti usaglašen stav svih političkih lidera u Republici Srpskoj, a ne jednostrani potezi koji bi mogli da naruše postignuto srpsko jedinstvo. Dovoljno već na narušavanju tog našeg jedinstva rade drugi, pogotovo u Federaciji BiH.

Otuda Srbi treba da donose mudre odluke, a uveren sam da su poruke predsednika Srbije, Aleksandra Vučića na dobrom tragu toga i da idu u pravcu srpskog odgovara koji ne sme biti ishitren, već promišljen i jedinstven.

Ipak, svakim danom je sve veći broj osumnjičenih po novom zakonu?

– I taj podatak govori o besmislenosti zakona i činjenici da je neprimenljiv. Nažalost strategija Bošnjaka je i dalje nepromenjena, a to je da se umanje ingerencije i na kraju i ukine Republika Srpska. Te političke elite treba da shvate da je Srpska realnost sa kojom i oni moraju da žive i da sarađuju. Jedino tako će svima biti bolje. Ali, imam osećaj
da je mnogima u Federaciji važnije da Srpska nestane nego ekonomski prosperitet svih građana.

Dijaspora opremila Dom zdravlja i kupila sanitet

Beograd jedini prijatelj

Prvi put u odbranu Srpske su stale Rusija
i Kina. Kako vidite tu podršku?

– Svaka podrška, a posebno svetskih sila koje su i stalne članice Saveta bezbednosti UN je važna. Ali Republika Srpska mora da bude svesna da je njoj jedini iskren i pravi prijatelj Srbija. Naravno, moramo i sa drugima da razgovaramo, a posebno da ukazujemo da su tokom poslednjeg rata postojale i srpske žrtve o kojima se i dalje ne govori. Svestan sam toga da će to biti veoma teško, posebno u zapadnim medijima. U poslednjem ratu žrtava je bilo na svim stranama i ako bismo krenuli da nabrajamo i brojimo čijih je bilo više, bojim se da bi to bilo pogubno za budućnost svih naroda na ovim prostorima. 

Nema tenzija

Da li su se političke tenzije
prelile i na narod. Lopare su na samoj entitetskoj granici?

– Inckovo političko nasilje sve nas je vratilo nekoliko koraka unazad i gurnulo u novu spiralu svađa što naravno nije dobro. Ipak, tenzije se, na sreću, ne vide među običnim svetom. Narod ni do sada nije odobravao da se isključivo priča o prošlosti, pogotovo o stradanju samo jedne strane u ratu, a vrlo malo o napretku, novim ekonomskim projektima, povezivanju naroda. Ali, takođe, srpski narod je svestan da je trenutak kada mora biti jedinstven. Sve drugo je pogubno za opstanak Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here