EPA
Sve podmetnuto zbog bombardovanja: Vilijem Voker u Račku

Pravosnažna presuda Apelacionog suda Kosova predsedniku opštine Zvečan i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, unela je novi nemir među Srbe na KiM. Todosijević je osuđen na dve godine zbog navodnog “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju”, u vreme kada je bio ministar administracije i lokalne samouprave Kosova. On je povodom 20 godina NATO bombardovanja kazao: “Povod za agresiju na našu zemlju bila je tzv. humanitarna katastrofa na prostoru KiM, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na KiM , za koja niko do danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom tzv. mirovne misije na KiM.”

Advokat Goran Petronijević, za “Vesti” kaže da je presuda iz Prištine pokušaj da se nametne neka vrste verbalnog delikta.

– Reč je o istoj matrici koja se pod zapadnim patronatom primenjuje kao vid pritiska na Srbiju. Ovo je klasična vrsta torture, zabrana svega i jedini način borbe onih koji su učestvovali u stvaranju laži da ih očuvaju, a da sakriju istinu – kaže naš sagovornik.

Na ovaj način, dodao je Petronijević, Priština svojim zakonima štiti laži. On podseća da je Haški tribunal iz optužnica funkcionerima SRJ i Srbije, izbacio “slučaj Račak” jer je to i bila “prevara i podmetačina Vilijema Vokera, zaduženog za prljave poslove CIA, širom sveta”.

Podmetanja je bilo i vezano za BiH, a Petronijević podseća na zaključak Međunarodne komisije za Srebrenicu, da tamo nije bilo genocida, a da je upravo u strahu Zapada od takvog zaključka, bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Incko unapred doneo odluku o kažnjavanju onih koji negiraju genocid.

– Sve je to koordinirani pritisak na Srbiju, godinama pripreman – ocenio je Petronijević, napomenuvši da je fijasko američke politike u Avganistanu rezultat njihovog rada širom sveta.

Upitan šta čeka Todosijevića, Petronijević kaže da je to jedan od načina eliminacije srpskih kadrova sa rukovodećih položaja i dodaje da Srbija treba da ga zaštiti, da ne dozvoli da ga uhapse i da izdržava kaznu u Prištini.

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM ocenjuje da je presuda sramna i neprihvatljiva.

– To je instrument Prištine za obračun sa srpskim narodom na KiM. Albanci pokušavaju da stave flaster na usta ne samo Todosiću već svim Srbima na KiM i zabrane im pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine. U slučaju Todosića su odlučivala tri Albanca, što je najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma prema kojem u predmetima iz većinskih srpskih sredina treba da odlučuju dva Srbina i jedan Albanac – ukazao je Petković.

Gradonačelnici opština na severu Kosova poručuju da je presuda “nelegalnih, jednonacionalnih sudova, sramna, da je prekršen Briselski sporazum, a osnovna prava srpskog naroda ugrožena”.

Šamar EU

Srpska lista je saopštila da je politički motivisana presuda eksplicitno pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija.

– Presudom protivzakonitog veća u kome su sudije samo Albanci prekršen je i sporazum o pravosuđu i još jednom udaren šamar EU kao garantu sprovođenja sporazuma potpisanih u dijalogu pod njihovim pokroviteljstvom – navodi SL uz najavu da će u konsultacijama sa predsednikom Srbije razmotriti da li će izaći na lokalne izbore.

Dupli standardi

Presuda je još jedan dokaz duplih standarda i može da bude uvod u sudsku praksu prema kojoj će svi naredni slični slučajevi biti isto presuđivani, ocenio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

– Opasno je takve presude donositi u vreme kada se i u BiH na isti način tretiraju “zvanične istine”, što potvrđuje kažnjavanje negiranja genocida koje je nametnuo Incko. Ako uvedete u BiH da kažnjavate za Srebrenicu, a na Kosovu za Račak, doći ćete u situaciju da vas neko uhapsi ako kažete bilo šta što se kosi sa nečijim viđenjem stvari – rekao je Dačić.

Sudije u bojkotu

Srpske sudije u sudovima na severu Kosova su bile u bojkotu zbog potvrde presude , a razlog je potvrda presude Ivanu Todosijeviću, a tvrde da je prekršen Briselski sporazum Beograda i Prištine u oblasti pravosuđa.

Prema saznanjima portala Indeks onlajn, ako se ne preduzmu mere protiv ove odluke, u bojkot mogu da stupe i srpski policajci u severnim opštinama, prenosi Kosovo onlajn.