EPA
Australijski avioprevoznik Kvantas

Vakcinacija protiv kovida je obavezna za svih 22.000 zaposlenih u Kvantasu, odlučila je ova kompanija. Zaposleni na prvoj liniji: kabinsko osoblje, piloti i aerodromski radnici imaju rok da se vakcinišu do 15 novembra, a ostatak osoblja do 31. marta sledeće godine.

Iako je dozvoljeno da iz medicinskih razloga neko ne bude vakcinisan u Kvantasu su mišljenja da će takvih biti malo.

Prema rečima generalnog direktora Kvantasa, Alana Džojsa, cilj je potpuno vakcinisana radna snaga koja će biti zaštićena od virusa, te kako je to jedini način da se otvore granice, ovo će za mnoge u Kvantasu i Džetstaru značiti povratak na posao.

I dok je premijer Skot Morison odbio da da zeleno svetlo poslodavcima za uvođenje obaveznog vakcinisanja, pozdravio je način na koji je Kvantas sproveo svoje istraživanje među zaposlenima i doneo odluku o obaveznom vakcinisanju.

Naime, Kvantas je poslao anketu zaposlenima, a njih 54 odsto je odgovorilo. Od 12.000 koliko je odgovorilo, njih 89 odsto je već bilo vakcinisano ili planira da to uradi, dok četiri odsto nije bilo voljno da se vakciniše ili nije uspelo da dobije vakcinu.

Oko tri četvrtine njih ili 40 odsto zaposlenih je reklo da bi vakcinacija trebala da bude obavezna, te da bi bili zabrinuti da drugi zaposleni na radnom mestu nisu vakcinisani.

I dok je premijer Morison mišljenja da ovo može da bude model za druga preduzeća, Sindikat transportnih radnika (TVU) je kritikovao Kvantas zbog nastavka najave o obaveznoj vakcinaciji bez konsultacija sa svim svojim radnicima.

Nacionalni sekretar TVU-a, Majkl Kejn je pozvao Kvantas da se sastane sa radnicima i sindikatima kako bi se osiguralo da radnici zbog obavezne vakcinacije neće riskirati gubitak posla ili plate.

Sindikalno istraživanje, koje je obuhvatilo 800 vazduhoplovnih radnika, pokazalo je da je samo jedna trećina u potpunosti vakcinisana, a mnogi radnici su rekli da imaju poteškoća u pristupu vakcini, te da zbog organizacije vakcinacije suočavaju se sa potencijalnim gubitkom posla.

Kejn je naglasio da Kvantas zaista ima na umu zdravlje i sigurnost, ponudio bi podršku radnicima i osigurao brzo testiranje putnika i posade kako bi se sprečio rizik širenja virusa u avionima.

Kvantas opravdava svoju odluku i činjenicom da veći broj avio kompanija već uveo obaveznu vakcinaciju za svoje posade.

I dok se spremaju sastanci zaposlenih i sindikata u Kvantasu, kao i kakvu će reakciju izazvati ova odluka, pre samo nedelju dana policija je krenula sa istraživanjem pretnji preko društvenih medija o kontaminaciji prehrambenih proizvoda SPC-a, nakon što je proizvođač najavio da će zahtevati obaveznu vakcinaciju zaposlenih.

Kompanija je inače više puta istakla da želi da se njeni radnici vakcinišu do kraja novembra kako se ne bi razboleli, i kako bi mogli da nastave sa radom.

Australijski sindikat proizvodnih radnika je kritikovao ovaj plan, rekavši da nije bilo konsultacija pre nego što je objavljen, te da odluke o vakcinaciji treba prepustiti zvaničnicima javnog zdravstva.

Bez pravne zaštite u slučaju bolesti

Premijer Morison je rekao da možda neka preduzeća mogu da zahtevaju vakcinaciju radnika, ali je predložio državnim regulatorima radnih mesta, da jasno stave do znanja da poslodavci koji se odluče da ne zahtevaju obaveznu vakcinaciju, da se neće suočiti sa pravnim zahtevima osoblja koje dobije koronavirus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here