Vesti
Publika se neće vratiti na tribine u Bonirigu pre 2022.

Zbog stalnog rasta broja obolelih od virusa korona i sve rigoroznijih mera restrikcija u Novom Južnom Velsu, potpuno očekivano je došla vest iz Fudbalskog saveza NSW da se otkazuju sva takmičenja u ovoj državi do kraja sezone 2021.

Takođe, odlučeno je da se rezultati seniorskih ekipa u dosadašnjem toku šampionata u NPL rangovima poništavaju, a predviđena reorganizacija takmičenja, kao i promocije i ispadanja iz lige odlažu za narednu godinu.

Šta to znači za jedinog predstvnika srpske zajednice u NPL, ekipu Belih orlova iz Boniriga? Pre svega, ostaju bez prava da se bore za teoretsku šansu da uđu u viši rang, pa će se dogodine opet takmičiti s istim rivalima koje su imali ove sezone, u borbi za jedno od četiri mesta koja vode u NPL 1.

“Odluku smo doneli imajući u vidu da će trenutne naredbe javnog zdravlja u NSW ostati na snazi najmanje do 29. avgusta, kao i naše diskusije i brifinge sa raznim vladinim agencijama poslednjih dana, kao i dnevne izveštaje premijera, ministra zdravlja i glavnog zdravstvenog zvaničnika.

Pošto još uvek nema Vladinog plana za otvaranje sportskih aktivonsti, Upravnom odboru Fudbalske federacije NSW nije preostala druga opcija nego da otkaže takmičenja. Ova odluka je u skladu s onima koje su nedavno donela mnoga udruženja i mnoge druge državne sportske organizacije,” navodi se u saopštenju “kuće fudbala” NSW.
Otkazivanje sezone važi za sve uzraste: prve timove, U20 selekcije, kao i omladinske lige (U13, U14, U15, U16 i U18) i SAP lige (U9, U10, U11, U12) za dečake i devojčice.
U zvaničnom saopštenju stoji da se ni za jedno od takmičenja neće dodeljivati titule, trofeji, medalje ili novčane nagrade. S obzirom na vanredne okolnosti koje su dovele do toga da se takmičenja za muškarce NPL NJV ne mogu završiti, primeniće se sledeće:
– Za sezonu 2022, muško seniorsko takmičenje sastojaće se od četiri takmičenja (NPL, NPL 2, NPL 3 i NPL 4) sa najviše 12 klubova u svakoj ligi. Struktura promocije i ispadanja za 2021. odlaže se za 2022. godinu, kada će se primeniti sistem promocije i ispadanja predviđen za ovu godinu.
– Ovo znači da je planirano restruktuiranje Nacionalnih premijer liga odgođeno za sezonu 2022, po čijem završetku će se umesto sadašnja četiri ranga sa po 12, formirati tri lige sa po 16 klubova.
U NPL 2 odigrano je 16 od planirana 22 prvenstvena kola, a Beli orlovi su 26. juna, kada je prekinuta liga, zauzimali osmo mesto. Imajuću u vidu da je Bonirig imao minimalne šanse da se domogne jedne od prve četiri pozicije, obustavljanje takmičenja na svojevrstan način daje šansu srpskom timu za “reset” i šansu da se u 2022. domogne žarko željene promocije u najjači državni rang.

Mladi Orlovi bez promocije

Ako je odluka da se seniorski fudbal poništi u Premijer ligama NSW išao na ruku prvom timu Belih orlova, rasplet u omladinskim takmičenjima svakako nije. Naime, u 2021. odigrana je takozvana prva faza takmičenja u ovim ligama (uzrasta od 14 do 18 godina starosti), pa su na osnovu rezultata te faze ekipe podeljene u tri, umesto četiri nivoa takmičenja.
Pošto se mladi timovi Boniriga nisu domogli jedne od prve četiriri pozicije koje vode u elitno takmičenje NPL 1, dogodine će igrati u nižem, NPL rangu. Tako će mlađe kategorije Orlova u 2022. biti u nešto slabijem društvu, sa ekipama poput St Džordža, Hakoe, Spirita, Hilsa, Rajadamira, Benkstauna..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here