Jovo Danica
Proterivanje srpskog naroda iz Hrvatske

Protekle subote u Pertu je održana Komemorativna akademija posvecena 26. godišnjici pada Republike Srpske Krajine i proterivanja srpskog naroda iz Hrvatske.

Organizatori akademije ove godine bili su Srpsko društvo “Krajina”, Crkva Sveta Trojica, Udruženje bivših članova i donatora Srpsko-australijskog centra za informacije i pomoći Srpski književni klub “Sabornik”.

U programu večeri učestvovali su svedoci i učesnici krajiškog stradanja 1995. godine, Srpski hor “Crveni božuri”, glumci i recitatori, a posebno je bilo zapaženo učešće članova “Sabornika”. Voditeljka programa bila je Stanka Jovanović Klisura.

Članice hora “Crveni božuri” Rajna, Nada i Sanja

Posle intoniranja himni Srbije i Australije, kao i himne Republike Srpske Krajine i nastupa hora, Ljubiško Tomašević je pročitao Slovo o Krajini i tragediji srpskog naroda u Hrvatskoj, Proglas proteranom krajiškom narodu, Slovo o ratnom zločinu genocida nad narodom Krajine, koje je za ovu Akademiju napisao Milorad Buha, predsednik Skupštine RSK u progonstvu.

U tekstu je data snažna i sažeta analiza svega što se desilo u toku devedesetih godina prošlog veka. Posebno je za prisutne bio zanimljiv pregled zadataka na kojima treba raditi bez odlaganja.

Slovo o Krajini je čitao Ljubiško Tomašević

U nastavku je voditeljka pročitala autorski tekst Ivane Isidorović, otpravnika poslova Ambasade Republike Srbije u Kanberi, koja je na temeljan način protkan činjenicama i podacima, pisala o istoriji srpske golgote u Hrvatskoj, odnosno o Danu sećanja na stradale i prognane Srbu oružanoj akciji “Oluja”. Ovaj tekst mogli ste da pročitate i u “Vestima” 4. avgusta.

U delu programa u kome su govorili svedoci i učesnici krajiške drame, učestvovali su Milica Utješinović, Sergej-Srđo Grahovac i drugi.

Na kraju Akademije je doneta odluka da se skupštinama i vladama srpskih zemalja uputi pismo podrške sa ovog skupa i da im se da podrška u borbi za srpski interes, bez obzira da li je isti ugrožen u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori. Takođe, istaknuto je da se naglasi potreba zajedničkog delovanja svih Srba, ma gde oni danas živeli – u matici, srpskim zemljama ili rasejanju.

“Odgovor na pandemiju laži, koja se širi u beskraj, kao i na nasrtaje na srpski narod i na njegov identitet ,slobodu i teritorije, a koji postaju sve brutalniji i suroviji,mora biti jedinstven. Zato svi zajedno moramo voditi računa o svakom delu našeg naroda, ma gde da je on ugrožen”, poručili su učesnici akademije u pismu podrške.

I kao što je naglašeno u uvodnom delu večeri: “Niko neće moći da nam uraditi ništa, ako u toj našoj pravednoj borbi i otporu budemo jedinstveni i složni, vođeni svetosavskim i kosovskim zavetom, koje su sledili naši slavni preci“.

Pesnik Dušan Gajić

Pomen žrtvama “Oluje“

Danas je služen pomen žrtvama “Oluje” i svim Srbima nastradalim u Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj u prepunoj crkvi “Sveti Sava” u Pertu.

Ovaj pomen, kao i prošlonedeljni u crkvi u Rokinghamu, zaključio je obeležavanje 26-godišnjice pada RSK u Pertu.

Oduševila umećem: Mlada kantautorka Jovana Matiser

“Idu Krajišnici”

U poetsko-proznom i muzičkom recitalu nastupila je Jovana Matiser, a čuli su se i divni stihovi Nade Bošković Mičić, Dušana Gajića, Željka Višića, Milene Hubana i Steve Nikolića. Pisci članovi “Sabornika” govorili su svoje posvetu ratnoj tematici, bolu i čežnji za izgubljenom zemljom i zavičajem. U završnom delu recitala nastupile su Nataša Mlađenović s pesmom “Opelo za sedam stotina iz crkve u Glini” i Bosiljka Srbljanin sa pesmom “Idu Krajišnici”, krajiškog pesnika Dragana Studena, po kojoj je ovaj recital i dobio ime.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here