EPA

Ni dve nedelje nisu prošle otkako je završeno prethodno zaključavanje Viktorije, a ova država se od četvrtka uveče našla u novom, šestom po redu lokdaunu zbog kovida. Odluku je u četvrtak popodne saopštio premijer Danijel Endrjuz, nakon što je na teritoriji Viktorije tog dana registrovano osam slučajeva virusa korona.

Žarište je izbilo na zapadu Melburna, ali su stroge restriktivne mere proglašene na teritoriji cele države.
– Niko od nas ne želi da dođemo u situaciju da opet zaključavamo državu, ali delta soj virusa korona se tako brzo širi da sa samo nekoliko slulajeva kojima ne znamo izvor zaraze moramo da donesemo ovakvu odluku. Nismo imali alternativu, osim da poslušamo preporuke zdravstvenih stručnjaka – rekao je Endrjuz nakon što je proglasio sedmodnevno zatvaranje.
Dakle, najmanje do idućeg četvrtka, 12. avgusta, na snazi će biti uobičajene mere: kretanje je dozvoljeno samo u krugu od pet kilometara od mesta stanovanja, i to jedino zbog kupovine neophodnih namirnica, odlaska kod lekara, pružanja zdravstvene nege drugima, izlaska zbog rekreacije ili odlaska na testiranje ili vakcinaciju.
Takođe, moći će da izlaze oni koji moraju na posao jer se smatraju za radnike na pozicijama od neophodnog značaja, a u kućne posete mogu jedino samci koji imaju nominovanu osobu za posete, odnosno intimnog partnera. Takođe, maske su opet obavezne, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom.
Premijer Endrjuz je rekao da bi čak i nekoliko dana čekanja moglo da dovede do širenja zaraze koja bi se otrgla kontroli i da je zato momentalna reakcija bila neophodna.

Njukasl i Dolina Hanter u lokdaunu

Vlada NSW u četvrtak je proširila mere zaključavanja na oblast Doline Hanter, uključujući primorske gradove Njukasl, Port Stivens i Lejk Mekvori. Lokdaun će biti na snazi najmanje do ponoči 12. avgusta, a razlog je pet novih slulajeva kovida među đacima u tri škole u ovim oblastima. Do idućeg četvrtka, za Hanter i nabrojane gradove važiće iste mere kao i u Sidneju, Vulongongu i Centralnoj obali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here