EPA
Premijerka Gledis Bereyiklijan

Epidemija virusa korona koja se širi po Sidneju još nije dostigla svoj vrhunac, upozorila je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan, nakon što su prošle srede registrovane još 223 novozaražene osobe i dva smrtna slučaja.

– Veliki broj novih slučajeva koje imamo iz dana u dan, pokazuje da virus kruži unutar lokalne zajednice i da ovaj talas zaraze još nije dostigao vrhunac. Pitanje je vremena kada će se to i dogoditi – istakla je Beredžiklijan.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da delta soj virusa korona može da bude koban po ljude svih starosnih dobi. Objavljeno je da je jedna od dve preminule osobe 27-godišnji muškarac iz Vorik Farma, u opštini Liverpul na jugozapadu Sidneja. Navodi se da mladić nije bio vakcinisan, ali da isto tako nije imao nijednu hroničnu ili priključenu bolest.

Kako je izjavila glavna zdravstvena zvaničnica NSW dr Keri Čent, muškarac se borio s kovidom čak 13 dana, a preminuo je iznenada u svom domu.

– Svakodnevno su ga obilazile ekipe lokalne zdravstvene službe. Koliko sam obaveštena, nije se žalio na simptome, osim da malo oseća zamor. Međutim, stanje mu se naglo pogoršalo – izjavila je dr Čent, naglašavajući da ljudi treba da budu svesni da kovid može da dovede do iznenadnih i naglih pogoršanja i smrti.

Autopsija će pokazati da li je preminuli mladić možda imao srčane smetnje za koje nije znao, a koje su mogle da dovedu do tragičnog ishoda. Drugi preminuli pacijent je žena u osamdesetim godinama, kod koje je kovid ustanovljen 27. jula. Ona je umrla u Bolici princ Alfred u Sidneju.

Državni zvaničnici su takođe obavestili da su fragmenti virusa otkriveni u otpadnim vodama iz domaćinstava, u oblastima Centralne obale i Njukasla.

Neizvestan povratak u škole

Veoma je neizvesno da li će se svi učenici 12. razreda u Sidneju i okolini vratiti u škole 16. avgusta, kako je prvobitno bilo planirano. Premijerka Beredžiklijan je rekla da će odluka biti doneta narednih dana u zavisnosti od širenja virusa, pogotovo u zapadnom i jugozapadnom Sidneju.

Ona je dodala da je moguće da će se na nastavu vratiti samo đaci završne godine u Vulongongu, Šelharboru i Centralnoj obali, dok bi škole širom Sidneja mogle da nastave s časovima na daljinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here