Vesti
Crkva Svete Trojice u Pertu

U sredu se navršilo 26 godina od egzodusa srpskog stanovništva sa prostora Srpske autonomne oblasti Krajina. U oružanoj operaciji hrvatskih snaga, u jednom danu je sa vekovnih ognjišta proterano preko 200.000 srpskih civila iz severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, a preko 1800 Srba vode se kao ubijeni ili nestali.

U znak sećanja na sve žrtve i prognane, ove subote od 18.30, u Pertu će biti održana Komemorativna akademija posvećena 26. godišnjici pada Repubike Srpske Krajina i proterivanju srpskog naroda sa prostora današnje Hrvatske. Dvočasovni skup biće priređen u Crkvenom domu CO “Sveta Trojica “, na adresi 38 Marlborough Street.

O Krajini i tragediji koju je srpski narod doživeo tamo govoriće svedoci ovog stradanja koji danas žive u Australiji, zatim članovi Srpskog književnog kluba “Sabornik”, kao i glumci i recitatori u posebnom poetsko-proznom delu programa. Nastupiće i Srpski hor “Crveni božuri” iz Perta.

Komemorativni skup organizuju Srpsko društvo “Krajina”, Crkvena opština “Sveta Trojica”, Književni klub “Sabornik” i Udruženje bivših članova i donatora srpsko-australijskog centra za informacije i pomoć. Cene ulaznica su 20 dolara i 10 dolara (za penzionere), dok je ulaz za decu i omladinu do 21 godine besplatan.

Organizatori Akademije su sav novac od ulaznica namenili za nabavku knjige “Zbornik dokumenata o ustaškim zverstvima 1941. i 1942. godine”, kao i za druge dogovorene namene.

Otkazani skupovi

Obeležavanje godišnjice progona Srba iz Hrvatske ove godine je u Australiji proteklo uz daleko manje komemorativnih skupova nego ranije, tako da je Pert jedan od svetionika u ovim teškim vremenima.

Sve planirane akademije i drugi vidovi obeležavanja morali su da budu otkazani u Sidneju i okolini, u Melburnu i ostatku Viktorije, kao i u Brizbejnu i delovima Kvinslenda zbog strogih restriktivnih mera koje su na snazi.

Sveštenici su u hramovima širom Australije u sredu služili parastose žrtvama “Oluje”, ali u većini slučajeva bez prisustva vernika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here