EPA
Brizbejn

Od subote u 16.00 časova počelo je trodnevno zaključavanje Brizbejna i delova jugoistočnog Kvinslenda. Razlog je pojava šest novih slučajeva lokalnog prenošenja kovida, koji svi potiču od zaraženog učenika srednje škole u naselju Indoropili.

Najmanje do utorka u četiri sata popodne pod ključem su Brizbejn Siti, Morton Bej, Ipsvič, Logan, Redland i Lokjer Veli na širem području Brizbejna, kao i ostale oblasi duž jugoistočne obale Kvinslenda – Gold Koust, Sanšajn Koust, Senik Rim, Somerset i Nuza.

Sudeći po tome da su Viktorija i Južna Australija prošle sedmice imale slična “blic zaključavanja”, evidenno je da je nacionalna strategija za suzbijanje širenja virusa korona već počela da se primenjuje.

Na snazi je zdravstvena naredba “ostanite kod kuće”, a kao i u ostalim delovima države koji završe u lokdaunu, izlazak napolje je dozvoljen iz četiri razloga: nabavka namirnica, odlazak kod lekara ili pružanje nege drugima, odlazak na posao zaposlenih na radnim mestima od važnosti i rekreacija.

Takođe, izlazak je dozvoljen ako se ide na testiranje ili vakcinaciju protiv kovida, a kretanje je ograničeno na krug od 10 kilometara.

Odmah su zatvorene i granice pojedinig država: Prve su reagovale Viktorija i Tasmanija. Takođe, sve države su naredile svojim žitteljima koji su od 21. jula boravili u nekoj od ovih 11 opština Kvinslenda da se na testiraju i na 14 dana izoluju kod kuće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here