Tanjug
SVOJI NA SVOME: Mali gosti s Aleksandrom Vučićem

Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je u vili Mir srpsku decu, njih 44, iz Federacije BiH i Hrvatske, koja u okviru Letnjeg kampa borave u Srbiji i poručio im da se vole i da uče ćirilicu, poštuju svoje komšije, ali i da uvek čuvaju svoje srpsko ime i prezime, a da će im matica pomagati koliko može.

Vučić je rekao da mu je drago što su deca imala priliku da posete Novi Sad i fruškogorske manastire, ali svi mališani rekli su mu da im se najviše svideo Beograd.

– Nekome se više dopadne Novi Sad ili neko drugo mesto, ali Beograd je ishodište svih nas, i važno je da poznajete svoj glavni grad. Molim vas da volite Srbiju i Beograd, kao i mesta gde živite, a mi ćemo da gledamo da pomognemo koliko možemo i da bar ponekad ulepšamo vaše detinjstvo – poručio je predsednik.

Upitao je decu šta im se najviše svidelo i ispostavilo se da je starijoj k srcu prirastao Hram Svetoga Save, a mlađoj Kalemegdan s zoološkim vrtom.

– Hram je divan i čudesan i skoro u potpunosti završen posle više od 100 godina izgradnje. Nadam se da ćete stići još nešto da vidite u Beogradu i želim vam da ubrzo opet dođete – rekao je Vučić.

Dani za nezaborav

Predsednik im je ispričao da je posetio neka od mesta iz kojih su došli i primetio je da je Grahovo veoma ispražnjeno.

– Drvaru smo dosta pomogli, gledaćemo sada i Grahovu malo više da priskočimo u pomoć, ali i Petrovcu – dodao je Vučić i obećao im da će nastojati, nekom drugom prilikom, da im organizuje susret sa srpskim reprezentativcima.

Zadranka Dorotea Drča zahvalila se predsedniku Vučiću na gostoprimstvu.

– Hvala vam što Srbija pamti, zna, hoće i može da pomogne braći gde god živeli. Hvala što ste nas ugostili u našoj prestonici i što nam je Srbija pružila pet nezaboravnih dana. Nadamo se da ćemo moći i mi vas bratski sa ugostimo – rekla je Dorotea.

Dostojni potomci

Ona je prenela da položaj srpske zajednice u Hrvatskoj nije za primer, ali i poručila da možemo da budemo sigurni da oni nisu ti koji će spuštati glavu i skrivati svoj identitet, već da će biti dostojni potomci svojih predaka.

– Zagledani smo u Srbiju i radujemo se njenom napretku i jačanju. Nadamo se da će ona ostati naš najveći oslonac i da će brinuti o svim njenim sinovima, ma koliko daleko bili – kazala je Dorotea.

Na gostoprimstvu su se zahvalili i mališani iz Federacije BiH, rekavši da su doneli svoje srce i poziv predsedniku da poseti njihova sela.

Čvrsti kao kamen

Deca su od predsednika Srbije dobila na poklon paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova, prenevši mu da tamo živi 391 srpsko dete.

Predsednik je dobio i maketu kamene kuće sa maslinama, karakterističnu za taj kraj, uz napomenu da su i Srbi iz Dalmacije čvrsti kao kamen i večni kao maslina, na šta je predsednik uzvratio da: “Nema jačih Srba od Krajišnika.”