Vesti
Najviše interesovanja bilo za priču o Nikoli Tesli

U saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Frankfurtu i Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, a uz podršku Ministarstva prosvete, Dopunska nastava na srpskom jeziku u Hesenu realizovala je pilot-projekat Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć naučnika. U toku juna profesori Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša održali su tri onlajn predavanja, govorili o Srbiji i njenim najpoznatijim naučnicima. Cilj projekta bio je da đaci steknu nova znanja, upoznaju se sa geografskim, istorijskim, naučnim i privrednim razvojom Srbije, ali i razvitkom novih koncepata učenja. Kroz zanimljive priče, učenici, ali i roditelji saznali su više o Srbiji u prošlosti, Srbiji danas i Srbiji u budućnosti, upoznali velika svetska i naša imena nauke bez kojih svet danas ne bi bio isti. Koordinator i autor projekta je profesor doktor Nenad Krstić.

Prvo predavanje “Srbija kroz vekove” izazvalo je veliko interesovanje i kod mlađih i kod starijih učesnika. Više od 60 prisutnih sa pažnjom je pratilo priču Milana Milovanovića, asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Upoznali su se sa kulturama Vinče, Lepenskog vira i Starčeva i na kraju dotakli doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, ali i savremenog perioda. Nastavnice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu su prethodno na časovima uveli učenike u temu i pripremile ih pa su oni bili izuzetno aktivni. Pomno su pratili izlaganje, uključivali se dajući zanimljive i maštovite odgovore i postavljajući pitanja koja su dokazala da ih je tema zainteresovala. Usvojeno znanje proverili su kroz svima omiljeni interaktivni kviz Kahut. Umesto planiranih 40 minuta druženje je, na radost svih, trajalo čitav sat.

Branko Radovanović istakao značaj projekta

U drugom predavanju dr Ivan Palić govorio je o našim poznatim naučnicima Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Jovanu Cvijiću i Josifu Pančiću. Najviše pažnje i interesovanja izazvala je priča o velikom Nikoli Tesli. Učesnike su pozdravili i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Snežana Tošić, prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša, i Biljana Bukinac, koordinatorka Dopunske nastave u Hesenu. Svi su istakli značaj ovog projekta za našu decu koja žive u Nemačkoj, jer ih više povezuje sa Srbijom. Takođe, istaknuta je namera da se projekat nastavi i u narednoj školskoj godini!

Deca su više saznala i o radu Jovana Cvijića

Ostvaren cilj

Na trećem susretu profesor dr Dragan M. Đorđević govorio o Milutinu Milankoviću, Mihajlu Petroviću Alasu, Pavlu Saviću i Simi Lozaniću. Na kraju predavanja usledili su utisci učenika, profesora i roditelja. Zajedno su zadovoljno zaključili da je zacrtani cilj i ostvaren, teme su bile inspirativne, nastava prilagođena deci školskog uzrasta, a predavači spremni da saslušaju i odgovore na svako pitanje!