M. Karović
Čedomir Antić

Istoričar Čedomir Antić je, povodom objave Jusufa Budžovija da Kosovo mora da redefiniše spomenik na Gazimestanu “u skladu sa istorijskom istinom, van srpske hegemonističke ikonografije”, izjavio da ne postoji ozbiljan i školovan istoričar, pa ni iz albanske nacionalne zajednice, koji može da kaže da su tvrdnje Budžovija utemeljene.

Antić kaže da tvrdnje Budžovija nemaju naučno utemeljenje, i da bi na način na koji on izvodi svoje tvrdnje, svako mogao da tvrdi da pripada “albano-dardano-tračko-vanzemaljskim korenima”.

– Reč je o amateru, bivšem novinaru i piscu koji je, po mom mišljenju, u karijeri nizao neuspehe. Pre 11 godina imao sam prilike da sa njim razgovaram i postavlja se pitanje dubine njegovog znanja i literature na koju se poziva. Ko je Budžovi? Da li je on naučni radnik ili nacionalni radnik koji pokušava da potvrdi državnost secesionističkog Kosova? Budžovi može da govori samo na krilima konzervativnog albanskog nacionalizma, tu nema reči o nauci. Ne postoji ozbiljan školovan istoričar, ni iz albanske nacionalne zajednice, koji može da kaže da su tvrdnje Budžovija utemeljene. Na taj način, svako ko je dobio doktorat na ilegalnom Univerzitetu i prenosi pesme koje je slušao od svog dede pre 30 godine, može sebe da proglasi istoričarom – rekao je Antić.

Antić je postavio pitanje da li u albanskoj naučnoj zajednici postoji neko ko će se ograditi od Budžovijevih tvrdnji.

– Ima li među albanskim autorima neko za koga bi albanski naučnici rekli da piše nenaučno i netačno? Postoje li albanski pseudoistoričari, kakav je bio Jovan I. Deretić, Olga Lukovčić? Svako može da tvrdi da pripada albano-dardano-tračko-vanzemaljskim korenima – istakao je Antić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here