Tanjug
Metju Palmer, Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

Boravak Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera prethodnih dana na Kosovu i Srbiji zarapvo predstavlja simboličku posetu koja bi trebalo da pokaže jedinstvo SAD i EU, navode sagovornici RTS i dodaju da očekuju veći pritisak Zapada u vezi sa Кosovom, pošto, kako navode, sada imaju sa kim da pregovaraju u Prištini.

Naučni saradnik u Institutu za evropske studije Milan Igrutinović je rekao da zajednička poseta Palmera i Lajčaka predstavlja taktičko slaganje interesa nakon Bajdenovog izbora za predsednika i da će se SAD vratiti na Obaminu tihu politiku podrške EU i prepuštanje rukovođenja celim procesom.

– Ovo je sad jedna simbolična poseta. Oni su stajali zajedno pod jednim kišobranom, da pokažu svoje jedinstvo – rekao je Igrutinović.

Dodao je da nije siguran da su Palmer i Lajčak zadovoljni svojom posetom Prištini.

– Zato što su, po svemu sudeći, nove vlasti u Prištini ponovile svoje stavove, koje su ponavljale nekoliko poslednjih meseci, koji su dosta tvrdi – kazao je Igrutinović i objasnio da oni žele da razgovaraju samo o konačnim rešenjima, kao i o uvođenju potencijalne tužbe za genocid.

Кolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović rekla je da nije impresionirana jedinstvom Palmera i Lajčaka, ali da nije ni zabrinuta i da to nije neki žestok pritisak na Srbiju. Dodala je da bi možda Grenel i Tramp bili nasrtljiviji kako bi pokazali da je Vašingtonski sporazum uspeo.

– Bajdenu nije cilj sad da pokaže kako će da gradi na Trampovom Vašingtonskom sporazumu, tako da ne vidim da se nešto strašno važno dešava – navela je Smajlovićeva.

Ocenila je da je pritisak za priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti stalno isti, a da u poslednje vreme nije rastao zbog političkog meteža u Prištini i zbog toga što nije bilo pregovarača i što Amerikanci nisu imali partnera.

– Sada možda imaju partnera. Videćemo hoće li Кurti uspeti da konsoliduje vlast, da Amerikanci i Evropljani shvate da će on tu da bude neko vreme, da moraju da se naviknu jedni na druge. On sada ne može da bude popustljiv, naravno. On je davao vrlo tvrde izjave, tako se preporučio svojoj publici – istakla je Smajlovićeva.

Ona navodi da je nova taktika SAD pritisak na zemlje koje nisu priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost da to učine. Naglasila je da je jedan od načina kojim bi moglo da se zapreti Srbiji ponuda vlastima u Prištini za učlanjenje u NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here