MSP
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon sastanka u Guijangu sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem, da će dve zemlje nastaviti da rade na unapređenju naših političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa, iako su oni u ovome trenutku na najvišem nivou u našoj modernoj istoriji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

– Ovo je bila jedinstvena prilika da razgovaramo o postojećim odnosima Srbije i Кine i njihovom budućem unapređenju. Mi smo dve zemlje koje imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo i koje su ponosne na svoje čelično prijateljstvo – rekao je Selaković.

Dodao je da je da je sa kineskim kolegom razgovarao o saradnji i uzajamnoj podršci u međunarodnim forumima i organizacijama, jer su Srbija i Kina potpuno posvećene poštovanju međunarodnog pravnog poretka i Povelje UN.

– Srbija je ponosna na činjenicu da ima podršku NR Кine u vezi sa pitanjem Кosova i Metohije. Vaša podrška, kao i podrška vašeg ministarstva, jeste nešto što doprinosi tome da naša teška pozicija bude manje teška i da se osećamo jače u borbi da se odupremo pritiscima po pitanju КiM – rekao je Selaković.

Podsetio je da je od istorijske posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine trgovinska razmena Srbije i Kine utrostručena, a da je srpski izvoz u Кinu uvećan za 15 puta i konstatovao da su to egzaktni i vidljivi rezultati dobre političke i ekonomske saradnje.

Navodeći rezultate srpsko-kineske saradnje na planu infrastrukture i grinfild investicija, Selaković je istakao da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje na tim poljima.

Prema njegovim rečima, uprkos pandemiji, nije bilo nijedne kineske kompanije koja je obustavila radove u Srbiji, a svi planovi su ispunjeni, često i pre roka.

– Zahvaljujem kineskom rukovodstvu na distribuciji vakcina tokom epidemije. To je nešto što nećemo zaboraviti i što ćemo večno pamtiti – rekao je Selaković.

Ministar Vang Ji konstatovao je da su kineski i srpski narodi herojski i narodi od integriteta, da su se borili rame uz rame i međusobno podržavali po pitanju borbe za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a da su danas ukrstili ruke na putu ka napretku.

– Dokazalo se da su prijateljstvo i saradnja Кine i Srbije doprineli dobrobiti naših naroda, međunarodnim odnosima, te zaštiti međunarodne jednakosti i pravde – kazao je šef kineske diplomatije, poručivši da postoji obostrana želja za unapređenje prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Ministar Vang Ji poručio je da će Srbija i Kina nastaviti da se podržavaju po pitanjima od zajedničkog interesa, ali i da će nastaviti ekonomsku saradnju, saradnju na polju obrazovanja, kao i na međunarodnom planu, te da će nastaviti da budu solidarne u borbi protiv Covid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here