Sajber-napadi na Rusiju dolaze iz EU i SAD

sputniknews.com, Vestionline
0
pixabay.com
Ilustracija

“Upravljanje sajber-napadima na rusku informacionu infrastrukturu dolaze, uglavnom, iz EU i SAD”, izjavio je zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za kompjuterske incidente Nikolaj Murašov.

– Za napad na ruske informacione resurse, kao po pravilu, koriste se centri za upravljanje, koji se nalaze na teritorijama EU i SAD – rekao je Murašov na konferenciji u pres centru „Rusija sevodnja“.

Nacionalni koodinacioni centar je, zajedno sa inostranim partnerima, od početka godine odbio sajber-napade koji su pokušani na više od 7.000 objekata u Rusiji i u državama Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), dodao je on i podsetio da je tokom „Direktne linije sa Vladimirom Putinom“ bilo pet neuspešno, izvedenih sajber-napada.

Murašov je saopštio da su SAD odbile konsultacije sa Rusijom u vezi sa sajber-napadima, čak i na ekspertskom nivou.

– SAD uvek znaju unapred ko su krivci. Na spisku su im uvek četiri države — Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran. Zbog straha da ne budu otkrivene, SAD odbijaju bilateralne ekspertske konsultacije sa Rusijom, jer one mogu pokazati neosnovanost njihovih političkih odluka – rekao je ruski stručenjak.

Po njegovim rečima, obaveštajno društvo SAD, čak i bez dokaza, preuzima na sebe smelost da optužuje drugu zemlju za kompjuterske napade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here