Tanjug
Tenk T-72MS

“Modernizovani tenkovi T-72B1 MS, koje je Vojska Srbija dobila od Rusije, najverovatnije imaju antineutronski oklop, što ih čini trenutno najboljim tenkovima na Balkanu”, kaže za Sputnjik ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Komentarišući vest da je Ruska Federacija isporučila Srbiji ukupno 30 tenkova T-72, poznatih i pod nazivom “beli orao”, i 30 oklopnih borbenih vozila BRDM-2, čija se vrednost procenjuje na oko 70 miliona dolara, Lazanski ocenjuje da će to značajno ojačati Vojsku Srbije.

– Oklopne automobile BRDM-2 mi smo i ranije imali u sastavu JNA, ali ovi su dodatno oklopljeni sa novim nišanskim osmatračkim spravama, puno su pokretniji, motor im je jači, noviji. Dakle, oni su amfibijskih osobina, tako da je to bitno pojačanje za Vojsku Srbije, a o tenkovima i da ne govorim – rekao je ambasador za Sputnjik.

Lazanski napominje da je modernizovana verzija tenka T-72, koju je Srbija dobila od Rusije, moderniji tenk od osnovne verzije M-84, koji je jugoslovenski proizvod.

Govoreći o karakteristikama modernizovanih tenkova T-72, Lazanski navodi da oni imaju jači motor, kao i cev iz koje može da se ispaljuje protivoklopni vođeni projektil, a ne samo protivoklopna granata.

– Imaju bolja nišansko osmatračka sredstva. Mislim da mu je zbog jačeg motora brzina veća, ima i jače gusenice, radioelektroniku, kompletnu opremu. Znači, on je kompletno nov. Kad gledate kako su ga modernizovali, jasno je da je njegova osnovna ljuštura ostala ista, a sve je drugo novo. Tako da je to praktično nov tenk i to je velika donacija Ruske Federacije državi Srbiji – ocenjuje Lazanski.

Lazanski ističe da je Vojska Srbije najveće donacije dobila od Ruske Federacije, koja je donirala šest aviona Mig-29, 30 tenkova T-72MS i 20 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here