EPA-EFE
Treba štedeti vodu: Rashlađivanje na +40 u Berlinu

Nemački Savezni ured za zaštitu stanovništva (BBK) objavio je da bi uskoro moglo da dođe do problema sa snabdevanjem vodom za piće. Ova vest bi mogla da izazove navalu na supermarkete i neobuzdanu kupovinu flaširane vode, ali je ipak još rano za paniku.

– Mi strahujemo da će problem sa snabdevanjem iz vodovoda biti sve ozbiljniji – izjavio je Armin Šuster, predsednik Saveznog ureda za staranje o stanovništvu.

On se u toj alarmantnoj proceni pozvao na klimatske promene koje već sada uveliko otežavaju normalan rad pogona koji obezbeđuju pijaću vodu.

– Već ima nekih opština koje su suočene sa problemom jedva dovoljnih rezervi vode – kaže Šuster ukazujući na to da opada nivo podzemnih voda, ali i zbog sudaranja sa konkurencijom – poljoprivredom, koja takođe nastoji da eksploatiše te rezerve za zalivanje useva i voćnjaka.

REZERVE: Armin Šuster

On je pozvao građane i opštine da se pripreme na preteću nestašicu, uz obećanje da će njegova služba nastojati da im pomogne. U to ime je odobren program vredan 60 miliona evra namenjen za saniranje bunara, vodovodne mreže i agregata koji bi pomogli rad pumpi u trenucima krize.

Pritom je opomenuo stanovništvo i na opasnosti od šumskih požara i onih na poljima. To je takođe kritična tačka u situaciji kada zavlada nestašica vode.

– I za to moramo da budemo spremni – kaže oprezni Šuster.

On je apelovao na stanovništvo da preuzme deo odgovornosti.

– Neću da uputim alarm jer je još prerano za takvu meru. Umesto toga ih molim da se odnose pažljivo prema izvorištima, štede vodu i vode računa o tome da budu što budniji u samozaštiti (od požara) zbog ekstremnih vremenskih prilika (vrućina) koje se već najavljuju – poručio je Šuster.

Bolji ste od države

– Vi možete oko ove nestašice više sami da učinite nego što država može da vam pomogne – poručio je Armin Šuster stanovnicima Nemačke u pravovremenoj opomeni na krizu koja se “valja iza brda”.