R. Erceg
Gužva pred golom Apije u završnici meča

Dobar početak i rano stečeno vođstvo nisu bili dovoljni Belim orlovima da naprave podvig u petom kolu FFA kupa na teritoriji Novog Južnog Velsa.

Greške u odbrani skupo su koštale srpski tim protiv rivala iz najjačeg premijerligaškog ranga, koji je na kraju slavio s golom razlike: Apija Lajkard – Bonirig Beli orlovi 2:1 (1:1).

Prvi takmičarski meč sa starim rivalom posle skoro tri godine, probudio je ne tako davna sećanja na vreme kada su Orlovi s Ajpijom redovno vodili žestoke duele u NPL1.

Početak je bio kao iz snova. Već u 8. minutu igrač domaćeg tima je igrao rukom u kaznenom prostoru, a David Vranković je bio siguran sa bele tačke i doveo srpski tim u vođstvo od 1:0.

Idealan početak dao je krila našem timu i usledio je period dobre igre. Prvo je nakon prodora Sema Galaveja Riči Darko uputio projektil sa peterca, ali je umalo bio neprecizan.

Zatim je Radovan Pavićević glavom zahvatio centaršut iz kornera, ali je odbrambeni igrač Tigrova iz Lajkarda bio na mestu i metar od gol linije otklonio opasnost.

Međutim, opasan centaršut ili bolje rečeno konfuzija u odbrani srpskog tima u 17. minutu, ispostavilo se odredili su dalji tok meča.

Posle kornera Apije, štoper Goran Šubara i golman Stefan Điljo istovremeno su krenuli da intervenišu i iz njihovog sendviča s protivničkim napadačem lopta ulazi u mrežu. Izjednačujući pogodak je zvanično upisan kao autogol Šubare.

Goran Šubara u duelu s igračem Apije

Muke odbrane Boniriga s opasnim nabačajima domaćih fudbalera obeležile su preostalih sat vremena igre na Lambert Parku. Apija nije nadigrala srpski tim, ali se mora priznati da su Orlovi stali nakon izjednačujućeg gola i nisu uspeli da ozbiljnije ugroze domaćina do kraja meča.

Iako je manjkalo kreativnosti, igračima Boniriga se ne može zameriti na htenju i trudu.

S druge strane, Tigrovi su isključivo koristili prekide i proboje svojih napadača po krilima da ugroze gol Orlova. Jednodimenzionalan recept Apije da preko bokova gradi akcije, i to uglavnom preko levog krila i kapitena Šona Simonsa, bila je predvidiva, ali nerešiva taktika tokom cele večeri.

Praktično, svaki centaršut je bio enigma za odbranu Orlova i stvarao probleme u zadnjoj liniji odbrane.

Tako je u 57. minutu, nakon bespotrebnog faula, Apija izvela slobodan udarac, a golman Điljo je uspeo samo da krajnjim naporom skrene loptu do druge stative gde je Džoš Simons lako ubacio u mrežu za 2:1.

Do kraja utakmice trener Vejn O’Saliven obavio je sve izmene koje su mu bile na raspolaganju. Međutm, pokušaji Orlova bili su zaustavljeni od strane agilnijih domaćih igrača i osim ponekih usamljenih izleta Asmira Kadrića ispred protivničkog gola, naši fudbaleri igrali su nepovezano i nisu ispeli da stvore konkretne šanse.

Doduše, slično je odigrala i Apija, koja osim većeg poseda lopte, uopšte nije bila kreativna na sredini terena, koja u ovoj utakmici kao da je bila “preskočena” od strane oba tima.

Na kraju, reklo bi se da ne ostaje preveliki žal za eliminacijom iz FFA kupa, jer se sada Beli orlovi svim snagama okreću samo prvenstvu u NPL 2, koje je apsolutni prioritet. Krajnji cilj ove godine je ipak plasman među prva četiri u NPL2, kako bi se izborila promocija u najviši fudbalski rang u NSW, gde je našim Orlovima mesto i po renomeu i tradiciji.

Tako, ovaj megdan s Apijom je bio prilika da se momci iz Boniriga “izmere” sa suparnikom koji bi uskoro ponovo mogao da im bude redovan rival u borbi za bodove.

Radost kratkog daha: Saigrači čestitaju Vrankoviću posle vodećeg gola

Na sever po tri boda

Posle prespavane noći, fudbaleri Boniriga su utakmicu protiv Apije stavili “ad akta” i okrenuli se izazovima u Drugoj Premijer ligi Novog Južnog Velsa. Već sutra, u subotu 1. maja, rival srpskog kluba su ponovo Tigrovi, ali ovaj put oni sa severa Sidneja.

Utakmica 9. kola NPL2 u Severnoj Taramari igra se od 19 časova, a pobeda bi svakako bila najbolji lek igračima i navijačima najvećeg srpskog sportskog kolektiva u Australiji da ekspresno zaborave poraz u Lajkardu.

Takođe, s tri boda bi Orlovi definitivno uhvatili priključak s pet vodećih ekipa, što je trenutno najvažniji cilj svih u Bonirigu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here