pixabay.com

Palestina je tražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu diplomatske odnose sa Kosovom.

I to zbog odluke Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu. Brzopleta odluka Kosova da otvori svoje predstavništvo u Jerusalimu mogla bi da ih košta podrške dela arapskog sveta.

– Otvaranje ambasade bilo koga u Jerusalimu dovodi u pitanje palestinsko pitanje kao i rezoluciju 478 UN prema kojoj se zabranjuje predstavništva bilo koje države u Jerusalimu zato što su UN stale na stanovište da se palestinsko pitanje može rešiti po modelu dve države – rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević.

Upućeni smatraju da nije realno očekivati povlačenje priznanja, ali da bi Kosovo moglo da primi druge diplomatske udarce, poput zatvaranja predstavništava u Prištini ili gubljenje podrške u međunarodnim organizacijama.

– Ako bi prihvatile ovaj stav Palestine, onda bi u svakom slučaju reducirale svoje odnose, ove koje su priznale sa Kosovom i to priznanje na neki način dovedu u pitanje, možda ne odricanjem od priznanja, ali svakako suspenzijom neke vrste odnosa – dodao je Milivojević.

Otvaranje ambasade u Jerusalimu je deo dogovora proisteklog iz Vašingtonskog sporazuma. Takvom potezu protivi se i Turska, pa je ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan s pravom upitao: Koliko vredi dobiti priznavanje jedne zemlje, a izgubiti poverenje više od šezdeset?

– Neke su to već uradile, zamrzle su izjašnjavanje, odnosno priznavanje Kosova, ali mnoge nisu i ako palestinski ambasador može u tome da nam pomogne, mi bismo mu bili veoma zahvalni. Naravno, problem je mnogo veći od toga i mislim da ćemo teško moći da ubedimo velike islamske zemlje koje su priznale Kosovo da tu odluku povuku – kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara i na njihovu najavu da će ambasadu otvoriti u Jerusalimu, iz Organizacije islamske saradnje je već 3. februara stigla osuda.

Nameru prištinskih vlasti kritikovala je i Evropska unija, ali je uprkos tome ambasada zvanično otvorena 14. marta.

1 COMMENT

  1. Nama je sve tesko i kad trebamo da iskoristimo opet nam je tesko. Da li je to nesposobnost nasih politicara…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here