Poplavljena knjižara “Geca Kon”, ugroženo nekoliko hiljada knjiga (FOTO)

Vestionline, Tanjug
0
Tanjug

Prostorije knjižare “Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici, čiji je vlasnik “Prosveta”, poplavljene su i oštećene tokom obilnih padavina i nevremena koje je zahvatilo Beograd.

Potopljene su dve velike prostorije u suterenu u kojima se nalazi antikvarnica, jedina državna u Srbiji, priručni magacin za knjige i biblioteka Prosvetinih izdanja, površine oko 280 kvadratnih metara, rekao je Tanjugu direktor tog kulturnog dobra Dragan Milenković.

On je apelovao na sve nadležne institucije da im pomognu da se izbore sa problemom, koji se nije javio prvi put.

Prema njegovim rečima, voda ugrožava nekoliko hiljada knjiga koje se nalaze u tom delu knjižare.

View this post on Instagram

Knjižara «Geca Kon», kulturno dobro Republike Srbije, čiji vlasnik je IP «Prosveta», u Knez Mihailovoj 12, teško je oštećeno posle nevremena koje je zahvatilo Beograd tokom vikenda (22. i 23. 06.). Potopljene su dve velike prostorije u suterenu, u kojima se nalazi antikvarnica, priručni magacin za knjige i biblioteka «Prosvetinih» izdanja. Voda je doprla do prostorija «Prosvete» najverovatnije preko prostorija pozorišta «Boško Buha», koje je u fazi renoviranja (što se i ranije dešavalo), a na nekim mestima voda je bukvalno nadirala iz zemlje, odnosno, kanalizacije. Pozivamo sve gradske i državne institucije da nam pomognu u ovom teškom trenutku, jer sami ne možemo da izađemo na kraj sa ovom situacijom. Posebna opasnost leži u tome što su poplavom ugroženi noseći stubovi čitave zgrade u Knez Mihailovoj 12,  što bi moglo da ima značajne posledice. Jutros je podneta prijava Centru za vanredne situacije, a do 11 časova pre podne još se niko nije ni pojavio, ni oglasio. Posebno apelujemo na Ministarstvo kulture i ministra Vladana Vukosavljevića, koji je nedavno u direktnom pismu «Prosveti» jasno naglasio značaj knjižare «Geca Kon» kao kulturnog dobra od velike važnosti za srpsku kulturu. Takođe molimo gradonačelnika Zorana Radojičića da učini sve što je u njegovoj moći da se ovaj značajan objekat, inače deo Područja Knez Mihailove ulice, sačuva za budućnost. Pozivamo Ministarstvo privrede, pošto je IP «Prosveta» subjekt privatizacije i u nadležnosti ministarstva, da nađe način i pomogne u ovom teškom trenutku, kada je ugrožena svojina Republike Srbije. Apelujemo i na predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, koji su i ranije izrazili nameru da pomognu revitalizaciju knjižare «Geca Kon» da odmah deluju i nađu načina da nam pomognu, kako posle ne bi bilo kasno. #knjige #knjigomanija #knjizara #gecakon #knjige #novo #akcija #popust #knezmihailova #trgrepublike #beograd #srbija #literatura #pisci #poklon #bookstagram #books #writers #gift #belgrade #bookstore #oldbookstore #oldbooks

A post shared by Knjižara „Geca Kon“ (@gecina_knjizara) on

Milenković je upozorio i da su oštećeni noseći stubovi objekta, koji čini važnu celinu Knez Mihailove ulice.

Voda je doprla da podrumskih prostorija Prosvete preko pozorišta “Boško Buha”, čija je pozornica na prostoru koji pripada knjižari, a prema rečima Milenkovića, na nekim mestima je voda čak nadirala iz zemlje.

Direktor je uputio apel za pomoć najvišim državnim i gradskim funkcionerima, kao i Ministarstvu privrede jer je IP “Prosveta” subjekat privatizacije, pošto, kako navodi, bez pomoći države i grada “Prosveta” nije u stanju sama da reši ovaj problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here