Youtube
Emilija Redžepi

Emilija Redžepi u novoj Vladi Kosova imenovana je za zamenicu premijera Aljbina Kurtija, a u intervju za “Dnevni Avaz” ističe da je “prošlo vreme stvaranja velike Srbije” ili sada aktuelne “velike Albanije”.

Na pitanje kako gleda na to što u Crnoj Gori vodeću ulogu u vlasti ima prosrpska opcija, i što predsednik Aleksandar Vučić nastoji da postavi Srbiju kao regionalnog lidera, Redžepijeva kaže da “prati političku situaciju u Crnoj Gori, ali i u drugim susednim zemljama”.

– Prošlo je vreme stvaranja “velike Srbije” ili sada aktuelne “velike Albanije”. Svi balkanski narodi moraju shvatiti da je vreme nacionalizma, a pre svega šovinističkog forsiranja jednog naroda kao superiornog, pogrešno i nikome dobro nije donelo. Tako da, poštujmo jedni druge, uvažavajmo vrednosti različitosti. Naravno da se teška prošlost nikada ne može zaboraviti, ali je naša roditeljska i građanska obaveza da svoju decu odgajamo u duhu tolerancije – rekla je Emilija Redžepi.

“Nikad nismo bili protiv Amerike”

O tome šta će joj biti pioritet kao zamenice premijera Kurtija, navodi da je “velika čast i privilegija biti zamenik premijera, ali i velika odgovornost i obaveza koju sam preuzela, da se glas svih naroda na Kosovu čuje, bude ravnopravan, uvažen i poštovan onako kako Ustav kaže”.

Govoreći o budućnosti sporazuma koji su u Vašingtonu prošle godine potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, a prema kojem je Aljbin Kurti bio veoma kritičan, Redžepi je rekla:

– Vlada Kurtija je srušena na jedan jako pokvaren i podmukao način, u vremenu pandemije, gde se nismo mogli suprotstaviti svim unutrašnjim i spoljnim silama, ali sam 100 posto sigurna, pre svega, u svoj stav, ali i u stav Aljbina Kurtija, da mi nikada nismo bili niti smo sada protiv američkog naroda, vlade ili Ambasade – to odgovorno tvrdim. Naša nova vlada ima ogromnu obavezu prema građanima. Prvo ćemo biti fokusirani na zdravstveni sistem, reforme u pravosuđu i obrazovanju, ali, naravno, dijalog sa Srbijom i normalizacija odnosa se moraju nastaviti, ali sigurno znam da će s gospodinom Kurtijem taj proces biti institucionalno mnogo odgovorniji nego što je do sada bilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here