EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Za Ameriku su pretnja svi oni koji im predstavljaju konkurenciju, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući američku strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj su Moskva i Peking označeni kao pretnja.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države proglasile su Rusiju i Kinu za glavne pretnje, s tim što je Kina označena kao glavni potencijalni protivnik SAD.

– Rusija i dalje namerava da širi svoj globalni uticaj i igra destabilišuću ulogu na međunarodnoj pozornici – navodi se u odredbama strategije koju je objavila Bela kuća.

Za glavnog neprijatelja smatraće sve one koji im budu konkurencija u bilo kojoj oblasti, rekla je Zaharova za radio „Govori Moskva“.

Obuzdavanje Rusije i dalje je glavni cilj za Vašington – ne dozvoliti Moskvi da bude ravnopravni konkurent, da u nečemu prestigne SAD, da budu ravnipravni suparnici, dodala je ona.

Ogromna podrška Zapada nesistemskoj opoziciji u Rusiji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je i da je Zapad pokrenuo obimnu podršku nesistemskoj opoziciji u Rusiji, zatvarajući pri tome oči pred sopstvenim problemima.

Ona je rekla da je u toku prava ofanziva na tom planu.

Zaharova je primetila da Evropa ima svoje unutrašnje, daleko složenije probleme, navodeći između ostalog „Žute prsluke“ u Francuskoj, slučaj Asanža.

– Oni ne vide, ne žele da vide to – rekla je Zaharova i dodala da u samoj Evropi ima dosta primera političkih, krivičnih progona kako aktivnih političara, tako i onih koji više nisu na vlasti.

Prema njenim rečima, ruska opozicija koja podržava sankcije protiv Rusije ne predstavlja demokrate, već agente uticaja.

– Ako se ljudi, snage, podržavaju iz inostranstva, finansiraju iz inostranstva, ako sprovode politiku koja je u interesu stranih država, ako postupaju protiv nacionalnih interesa a u korist stranih zemalja – kakve su to onda liberalno-demokratske snage? Ne treba se kriti iza tog uzvišenog zvanja. Oni su nešto sasvim drugo, oni su agenti uticaja, oni sprovode interese drugih država na teritoriji naše zemlje – rekla je Zaharova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here