Vesti
Radionica škole "Sava"

Onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije “Sava” nastavlja da organizuje edukativne programe za decu i omladinu u Srbiji i dijaspori. Večeras, u subotu 20. februara, od 20 časova po sidnejskom i melburnškom vremenu, deca i mladi će moći da prate obrazovnu radionicu na temu – “Srpske vladarke”.

– Ovaj put vas vodimo u srednji vek gde će vas Aleksandra Mihajlović, autorka knjige o srpskim princezama, upoznati sa tri istaknute srpske vladarke i dobročiniteljke: Jelenom Anžujskom, kneginjom Milicom i Simonidom, vladarkama koje su uspele da svojim bogougodnim delima pomognu srpskom narodu i ostave neizbrisiv trag. Govorićemo o njihovoj mudrosti, snazi u teškim vremenima, snalažljivosti i nepokolebljivosti, osobinama koje ih čine posebnim – obaveštava škola ” Sava “.

Kako kažu u ovoj obrazovnoj ustanovi, u radionici o tri srpske vladarke neće biti zanemarena ni njihova ženska ni majčinska stranu.

– Saznaćete kako su odgajale svoju decu, sa kakvim problemima su se suočavale, kako su se ponašale, ali i kako su se oblačile i negovale. Zato ćemo se direktno uključiti na jednu izuzetnu izložbu koja se tokom februara održava u prostorijama RTS kluba u Beogradu. Reč je o izložbi kostima vladarki, vladara, ratnika i crkvenih velikodostojnika koji su korišćeni u seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”. Deca će moći da vide vladarsku odeću Stefana Nemanje, ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, zatim haljine Nemanjine supruge Ane, kao i Evdokije i Ane Dandolo – prve i druge žene Stefana Prvovenčanog. O kostimima i načinu odevanja u srednjovekovnoj Srbiji, govoriće autor kostima Stefan Savković, a deca će moći i da postavljaju pitanja. Uz kostime, prikazaćemo i replike srednjovekovnog oružja, oruđa i nakita, napravljenog za snimanje TV-serije – najavljuju iz onlajn škole “Sava“.

Tokom obrazovne radionice, deca će moći da pokažu svoju zainteresovanost za datu temu, tako što će nacrtati omiljenu srpsku princezu, napraviti svoj kostim ili napisati pismo jednoj od srpskih vladarki.

Svi koji žele da učestvuju u radionici mogu da se prijave putem sajta škole www.savaedu.com. Onlajn škola ” Sava” ima za cilj da putem inovativne i nekonvencionalne nastave srpskog jezika, kulture i tradicije, gradi mostove između novih pokolenja u dijaspori i matične zemlje Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here