EPA
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder

Bivši nemački kancelar, predsednik saveta direktora „Rosnjefta“ i šef odbora akcionara kompanije „Nord strim AG“ Gerhard Šreder izjavio je u intervjuu za „Špigl“ da se ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom desilo zbog širenja NATO-a.

Šreder je podsetio da su mnogo pre događaja 2014. zemlje Istočne Evrope stupile u Severnoatlantski savez i da je to bilo njihovo suvereno pravo – da odluče da li će ući u Evropsku ili NATO.

– To je njihovo pravo… Međutim, nije se ovde završilo. Zatim je diskusija krenula drugim tokom – i to pre svega zbog Amerike – o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO. To nije bilo ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije, koja je tada bila mnogo otvorenija za saradnju sa Evropom, kao i sa NATO-om – objasnio je Šreder.

“Nijedan ruski predsednik neće Krim vratiti Ukrajini”

Istovremeno, bivši kancelar je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „kršenjem međunarodnog prava“.

– Ova tvrdnja ne dotiče pitanje razloga. Pretpostavlja se da bi se Ukrajina pridružila NATO-u, kako je želela Amerika. Tada bi Sevastopolj, jedna od najvažnijih morskih luka u Rusiji, završio na teritoriji zapadne alijanse – dodao je on.

Što se tiče metoda međunarodnog pritiska, bivši kancelar sankcije smatra neefikasnim instrumentom, pogotovo što nijedan ruski predsednik nikada neće vratiti Krim Kijevu. Šreder se i ranije zalagao za ukidanje antiruskih sankcija, ističući da je saradnja sa Moskvom posebno neophodna u trenutnoj ekonomskoj situaciji.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu.

Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

2 COMMENTS

  1. Nemacki mediji su isti kao CNN BBC CNBS ABC itd. SVE SAM FAKE NEWS !
    Kada ARD ZDF ili SWR kazu ili napisu da je danas Nedelja ja pogledam u kalendar

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here