Tanjug
Željka Cvijanović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je došlo vreme da se otvori priča o donošenju novog Ustava ovog entiteta.

Prokomentarisala je i posetu Sergeja Lavrova Beogradu.

– Došlo je vreme da se otvori ta priča iz mnogo praktičnijih razloga. Postojala je incijativa, definisani amandamni, ali je Klub Bošnjaka to zaustavio. Postoji i sada inicijativa da se Ustav prilagodi. Ovde problem treba posmatrati na drugačiji način, jer su postojale intervencije OHR-a. Ustav je menjan kroz nametnute amandmane, zasnovane na jednoj odluci Ustavnog suda BiH – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Veće naroda u Republici Srpskoj nije nikad uvedeno da bude drugi dom, nego kao institucija koja treba da štiti vitalni interes svih naroda i ostalih.

– Međutim, to je izgubilo smisao, događa se pokretanje incijativa za sve i svašta i to postaje degutantno. To je namerno napravljeno kao potencijalni problem – izjavila je Cvijanović za Glas Srpske.

Na pitanje da li je realno da 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bude iskorišteno kao povod za nove razgovore u uređenju BiH, Cvijanović je rekla da danas nema incijativa za takve priče, ali sigurna je da će domaće kuhinje kreirati razne dokumente, rezolucije, deklaracije tim povodom.

– Zadnjih 20 godina Dejton je bio na nekoj vrsti mučilišta, menjan je, modifikovan, OHR je donosio odluke. Druga stvar, to je bilo neko dostignuće i sigurno se tako posmatra, ne samo u američkoj administraciji, ali s druge strane, u globalnim odnosima jedan događaj zamenjuje drugi i takve stvari postaju samo istorijska činjenica – navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o izjavi ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da Rusija neće dozvoliti reviziju istorije na Balkanu, Cvijanović je naglasila da su “Rusi, logično, zaštitnici istorije i naravno da razume ljutnju zbog nekih drugih interpretacija, posebno kad se umanjuje uloga te zemlje i svega onoga što su uradili”.

– Mi očekujemo da Rusija pomogne da se bilo kakve druge istorijske nepravde ne dešavaju jer takvih nepravdi ima – rekla je Cvijanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here