Moskva jedina pomogla Ukrajini

0

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da zaustavi transfer gasa preko Ukrajine ukoliko nove vlasti u Kijevu ne izmire svoje dugove prema ruskom snabdevaču. On to opravdava strahovanjem da će Ukrajinci preuzeti gas koji je zapravo namenjen Evropi.
Ovo je indirektno navedeno u cirkularnom pismu upućenom iz Kremlja na adrese šefova država ili vlada evropskih zemalja.
Evropa oko 40 odsto svojih potreba za ovim energentom dobija baš preko gasovoda koji prolaze preko teritorije Ukrajine. Ruski koncern Gasprom je naveo da im Ukrajina za isporučeni gas duguje 2,2 milijarde dolara.
Nove vlasti u Kijevu su ljute što im je ruska strana ukinula sve ranije povlastice na cenu gasa, objašnjavajući taj potez kao "politički motivisan".
– Stiče se utisak da evropski partneri žele da jednostrano krive Rusiju za posledice ekonomske krize u Ukrajini – mirno je uzvratio Putin u svom pismu.
Ruski predsednik ima i druge jake argumente.
– Rusija je garantovala Ukrajini pozajmicu u iznosu od 3 milijarde američkih dolara u decembru 2013. godine… za održavanje stabilnosti i kredibiliteta ukrajinske ekonomije i očuvanje radnih mesta. Nijedna druga zemlja osim Rusije nije pružila ovakvu podršku – poentira Putin.
– A šta je sa evropskim partnerima? Umesto da Ukrajini ponude stvarnu podršku, razgovaralo se o izjavi o namerama. Postoje samo obećanja iza kojih ne stoje stvarne akcije. EU koristi ekonomiju Ukrajine kao izvor sirovina prehrambenih proizvoda, metala i minerala, a istovremeno kao tržište za prodaju svojih visokoprerađenih gotovih proizvoda (mašinstvo i hemikalije), time stvarajući deficit u trgovinskom bilansu Ukrajine koji iznosi više od 10 milijardi američkih dolara, što čini gotovo dve trećine ukupnog deficita Ukrajine za 2013. godinu – piše Putin.

Izlaz iz krize
– Postoji samo jedan izlaz iz nastale situacije. Verujemo da je od ključnog značaja održati bez odlaganja konsultacije na nivou ministara ekonomije, finansija i energetike kako bi se došlo do zajedničkih akcija za stabilizaciju ukrajinske ekonomije i kako bi se obezbedili isporuka i transport ruskog prirodnog gasa u skladu sa opštim odredbama ugovora. Podrazumeva se da je Rusija spremna da učestvuje u naporima na stabilizaciji i obnavljanju ukrajinske ekonomije, ali ne na jednostran način, već pod jednakim uslovima sa našim evropskim partnerima – poručio je Putin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here