Obama okuplja saveznike

0

Blokirano sedište Službe bezbednosti

"Rusija zaslužuje da bude izvrgnuta ruglu zbog svoje dvolične politike. Zauzeli su Krim i skoncentrisali svoju vojsku na granici sa Ukrajinom, a kritikuju vojne pripreme Kijeva", izjavio je šef diplomatije Švedske Karl Bilt. NATO je ipak najglasniji u optužbama na račun Rusije, pa je na svom sajtu objavio i razaslao medijima snimke ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, tvrdeći da ih ima oko 35.000 do 40.000.

Ukrajina ne sme u NATO

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov tražio je juče pravne garancije za neutralnost Ukrajine, ističući da je Moskva protiv ulaska Kijeva u NATO. Lavrov je, takođe, rekao da je Moskva spremna za razgovore sledeće nedelje sa SAD, EU i predstavnicima Ukrajine i da bi na dnevnom redu trebalo da bude i ukrajinski dug za gas Moskvi. On je kazao i da se kriza u Ukrajini može okončati samo ako se zaustavi proces legitimizovanja prelazne ukrajinske vlade.

Američki plaćenici

Objavljene su fotografije naoružanih ljudi u Donjecku, koji nišane puškama i čije uniforme se razlikuju od onih koje nosi ukrajinska vojska, a očevici tvrde da ovi vojnici govore engleskim jezikom. Grad je blokiran, a centralne ulice su ograđene bodljikavom žicom. U Donjecku se već nekoliko dana nalaze i pripadnici ukrajinske Nacionalne garde i neonacisti iz Desnog sektora, pa postoji opasnost od novih provokacija i nemira.

– CNN je zdušno na strani NATO-a i ukrajinske propagande, pa svakodnevno zasipa javnost dezinformacijama o desetinama hiljada ruskih vojnika i tenkova, koji navodno spremno čekaju da pređu granicu, prenose ruski mediji. Moskva je u više navrata demantovala ove glasine, a to je upravo učinio i Generalštab ruske armije koji tvrdi da je reč o snimcima nastalim u avgustu prošle godine, tokom vojnih vežbi.
Sve su snažnije pretnje Zapada upućene Rusiji u vezi s pooštravanjem sankcija. Američki predsednik Barak Obama zvao je nemačku kancelarku Angelu Merkel oko izgleda za uvođenje novih sankcija Rusiji. Oni su ponovo pozvali Moskvu da povuče vojnike sa granice s Ukrajinom. Američki sekretar za finansije Džejkob Lu upozorio je ruskog kolegu Antona Siluanova da će Moskvi biti uvedene nove sankcije ako nastavi da raspiruje krizu u Ukrajini.
Međutim, Rusi kao da ne mare za ovu kampanju. Ruska Republika Krim i federalni grad Sevastopolj dodati su na listu konstitutivnih entiteta u ruskom ustavu. Nova verzija ustava objavljena je juče na internet portalu za informacije o zakonima. Predsednik Rusije Vladimir Putin složio se sa predlogom da se pripajanje Krima uključi u udžbenike ruske istorije, a na izmenama će raditi ministarstvo prosvete i nauke.
Napetosti na jugoistoku Ukrajine ne jenjavaju. Istekao je ultimatum koji je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov dao proruskim demonstrantima, kada je zapretio da će situaciju u Lugansku, Harkovu i Donjecku rešiti "milom ili silom". Tamo su poslate vojne snage i teško naoružanje. Ali, učesnici protesta ne odustaju od zahteva za referendum o federalizaciji, ali i za ulazak u sastav Ruske Federacije.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here