Svetlo na kraju grčkog tunela

0

 

SUSRET STARIH ZNANACA: Merkelova i Samaras

Dan uoči povratka Grčke na tržišta kapitala, čime joj je posle četiri godine od bankrota ponovo omogućeno da dođe do svežih kredita pod relativno povoljnim uslovima, nemačka kancelarka Angela Merkel je otputovala u Atinu kako bi "podržala konzervativnu vladu Antonisa Samarasa u kursu štednje i pohvalila dosadašnje rezultate", najavili su nemački mediji.
Pored razgovora sa Samarasom, planiran je i susret Merkelove sa predstavnicima mladih i inovativnih preduzetnika.
Šefica nemačke vlade je u izjavama uoči posete poručila da ova zemlja ide teškim putem, ali da oni "stoje na strani Grčke". Njen portparol je preneo divljenje Merkelove za napore Grčke, koji "velikom delu stanovništva teško padaju, ali ipak daju prve rezultate".
 

UPOZORENJE: Eksplodirao automobil-bomba u centru Atine

Osim toga, Merkelova želi da podrži i ubrza izgradnju planirane grčke banke za podsticaj. Kako piše "Handelsblat", ona i Samaras će potpisati memorandum po kojem će obe zemlje staviti na raspolaganje po 100 miliona evra za izgradnju ove banke. To je međurešenje, pošto je projekat zapeo zbog finansijskih problema, a učešće bi trebalo da uzmu i EU, Evropska investiciona banka i Francuska.
Policija je, inače, zabranila sve demonstracije u vladinoj četvrti jer se u četvrtak, uoči posete nemačke kancelarke, desila eksplozija auto-bombe. Sindikati, najjača opoziciona partija Savez radikalnih levičara i autonomne grupe su i pored toga pozvale na proteste.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here