Moskva brani Teheran

0

Pregovori o multimilionskom ugovoru o prodaji iranske nafte Rusiji su poslednja prepreka sporazumu kojim bi bila eliminisana pretnja iranskog nuklearnog oružja.
Rusija planira kupovinu 500.000 barela iranske nafte dnevno i mada su Moskva i Teheran još daleko od sklapanja ugovora, Amerikanci su već zabrinuti.
Neimenovani viši zvaničnik SAD rekao je da američka administracija nema informacije koje bi sugerisale da je postignut sporazum Rusije i Irana.
On, međutim, nije rekao da bi rusko-iranski sporazum naterao SAD da nametnu nove ekonomske sankcije Iranu, što bi verovatno podrilo kompletan diplomatski proces sa Iranom. Rusko-iranski naftni sporazum Iranu bi mogao da obezbedi milijarde dolara, procenjuju eksperti.

Daleko je nafta

Ipak, biće teško za Rusiju da odmah dođe do iranske nafte jer je većina iranskih naftnih polja daleko od Kaspijskog mora, preko kog bi nafta bila prevožena, a Iranu nedostaje i infrastruktura kojom bi obezbedio isporuku nafte.

 

Time bi bio ublažen efekat sankcija SAD i međunarodne zajednice, koje su oslabile iransku privredu i doprinele početku pregovora o iranskom nuklearnom potencijalu, za koji Iran navodi da služi isključivo u mirne svrhe.
Jednoj ruskoj naftnoj kompaniji, koja nije prisutna na međunarodnom tržištu, poverena je kupovina iranske nafte. Cilj je ograničenje ruske izloženosti američkom ekonomskom pritisku koji bi mogao da bude primenjen na globalno prisutne kompanije poput ruskog državnog naftnog giganta, kompanije Rosnjeft.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here