Kataklizmična nezavisnost Škotske

0

 

ON JE ZA OTCEPLJENJE ŠKOTSKE: Glasaće za nezavisnost

Bivši generalni sekretar NATO-a rekao je da će škotska nezavisnost biti kataklizmična za Zapad u eri međunarodnog previranja. Lord Džordž Robertson je rekao da će "razvod" posle izglasanog "da" na referendumu u septembru – ugroziti širu stabilnost sveta i dodao kako veruje da je američka administracija zabrinuta zbog mogućnosti škotske nezavisnosti.
Škotska vlada je reagovala, ocenivši da su ovakvi komentari "grubi i uvredljivi". Lord Robertson je govorio u Americi na Institutu Brukings, gde je istakao da SAD treba svoje stavove javno da iskažu.
– Škoti treba da budu svesni da donose odluku, ne samo za sebe i buduće generacije, već da ta odluka takođe ima efekat na drugom mestu, a ljudi koji su pogođeni, ili misle da će biti pogođeni takvom odlukom imaju prava da se izjasne.
On je dodao da bi planovi političara koji se zalažu za nezavisnost Škotske, a protežiraju uklanjanje britanskih nuklearnih podmornica iz tamošnjih vojnih baza, otežali Škotskoj da, i posle odvajanja, ostane članica NATO-a, upozorio je Robertson.
U Škotskoj se održava referendum o nezavisnosti 18. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here