Demokratija nije za nas

0

– Eksperimentisali smo s ustavnom monarhijom, parlamentarizmom, višestranačkim i predsedničkim sistemom, ali se kao uspešan pokazao samo socijalizam sa kineskim karakteristikama – izjavio je predsednik Kine Si Đinping.
Kina, zbog jedinstvenih istorijskih i društvenih uslova, ne može da preslika političke sisteme drugih zemalja, pa ni višepartijsku demokratiju, poručio je Si Đinping tokom posete Evropi, odgovarajući tako na čestu kritiku Zapada da vlada u Pekingu ne poštuje osnovna ljudska i politička prava.
Si je dodao da neće kopirati strane razvojne modele jer im to neće odgovarati i moglo bi da prouzrokuje "katastrofalne posledice".
Kina je druga najveća ekonomija sveta, kojoj se i dalje predviđa privredni rast, ali joj Zapad zamera nedostatak demokratije i slobode govora. I pored toga što je dozvolila privatnu inicijativu i strani kapital, vlast nije odobrila i liberalnu demokratiju i takmičenje ideja i stranaka na izborima. Vladajuća Komunistička partija i dalje drži sve konce u svojim rukama redovno posežući za cenzurisanjem medija i blokiranjem sadržaja na Guglu, zbog čega trpi kritike zapadnih demokratija. SAD i EU očekuju od Kine da se reformiše i u političkom, a ne samo u ekonomskom smislu, ali je Si u svom govoru objasnio da je socijalizam jedino rešenje za njegovu zemlju.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here