Sankcije u prazno

0

ZA ASTRONAUTE NE VAŽI: Amerikanac Svanson i Rus Skvorcov u svemiru

Vest da je američka svemirska agencija NASA suspendovala kontakte s Moskvom, u skladu sa američkim sankcijama prema Rusiji uvedenim posle ruskog pripajanja poluostrva Krim, u Moskvi je dočekana bez emocija. Ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin, koji u vladi Rusije nadgleda raketno-kosmičku industriju, kratko je prokomentarisao: "NASA je suspendovala svaku saradnju s Roskosmosom, osim rada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MKS). A mi osim te saradnje na MKS drugu nismo ni imali sa NASA", napisao je Rogozin na svom Tviteru.
Inače, američki astronauti isključivo zavise od ruskog svemirskog broda Sojuz za odlazak na tu stanicu, a Rusija je sada jedina zemlja koja može da prevozi tamo astronaute pošto je povučen poslednji američki svemirski šatl u leto 2011. godine.
Zamenik premijera RF zadužen za odbranu Dmitrij Rogozin poručio je zapadnim političarima da objave podatke na osnovu kojih se on našao na listi sankcionisanih ruskih zvaničnika. Rogozin je na Tviteru oštro dodao: "Ako vi smatrate da ste, zahvaljujući vašim viznim sankcijama, sebe oslobodili od muka da vidite mene i moje kolege u vašoj zemlji, to vas uveravam da ruski vojno-industrijski kompleks ima mnogo drugih načina da putuje po svetu – osim putovanja s turističkom vizom."
U Ukrajini je juče privedeno 12 pripadnika rasformiranih specijalnih policijskih snaga Berkut (Zlatni orao) pod sumnjom da su pucali na učesnike protesta u Kijevu, od 18. do 20. marta ove godine. Po navodima Arsena Avakova, ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, tamo su na dužnosti bili specijalci Berkuta, koji su na rukama nosili žute trake, a na njihovom čelu se nalazio major Dmitrij Gardener.
– Istraga je pokazala da je osam osoba ubijeno mecima ispaljenim iz istog oružja – rekao je Avakov.
Istovremeno, izdat je i nalog za hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča i njegovog šefa bezbednosti pod optužbom za "masovno ubistvo".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here