Kremlj šeta vojsku

0

Pre dve nedelje, na samitu EU u Briselu, 28 šefova država i vlada je na osmom spratu zgrade Justus-Lipsijus zasedalo pod krajnje neouobičajenim okolnostima, saznaje list "Bild". Prvi put je bio aktiviran elektronski sistem zaštite od prisluškivanja (tzv. Faradejev kavez), koji onemogućava prijem i slanje signala sa mobilnih telefona.
Jedina tema je bila ukrajinska kriza, a osnovno pitanje šta zapravo planira ruski predsednik Vladimir Putin.
Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja važi za dobrog poznavaoca šefa Kremlja, izjavila je neočekivano: "Potpuno je nejasno šta Putin hoće… Mi ne znamo šta on namerava i šta će učiniti kao sledeće", poverili su novinarima neki učesnici skupa.
Poruka je bila jasna: šefica nemačke vlade spremna na sve što se tiče Putina.
Par dana kasnije je njeno nepoverenje potvrđeno: Posle telefonskog razgovora sa Putinom, u zvaničnom saopštenju njenog kabineta je stajalo da je "ruski predsednik informisao kancelarku o delimičnom povlačenju ruskih trupa sa istočne granice Ukrajine".
U saopštenju Kremlja o istom razgovoru to se ne spominje.
Jedan od savetnika Merkelove je sadašnje odnose ocenio kao "ciljanu i rafiniranu igru Kremlja" čiji je moto obmanjivanje, ali bez laži.
Rusija je tako naredila premeštanje bataljona od 1.000 vojnika sa granice prema Ukrajini na drugo mesto, što su potvrdili i snimci iz vazduha. Činjenica je, međutim, da je još uvek 39.000 ruskih vojnika stacionirano duž ukrajinske granice, zaključuje "Bild", koji naginje ka zaoštravanju odnosa Berlina prema Moskvi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here