Amerika preti Kremlju

0

Rusija je na "mračnom putu" ka izolaciji zbog svojih aktivnosti u Ukrajini i SAD će reagovati na bilo kakvu agresiju protiv članica NATO-a, izjavio je juče američki potpredsednik Džozef Bajden. Bajden je ovo rekao tokom posete Litvaniji povodom zabrinutosti baltičkih zemalja u vezi sa mogućim koracima Rusije prema državama ovog regiona.
Prethodno je gost iz Vašingtona zajedno sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom osudio u Varšavi "aneksiju Krima" kao korak bez presedana koji promenom granica menja celu geopolitičku situaciju i predstavlja izazov celom svetu, ne samo Ukrajini.
"Stajemo rame rame uz Poljsku i osuđujemo napad Rusije na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", kazao je američki potpredsednik Bajden posle razgovora sa Tuskom. On je rekao da je svet prozreo priče Rusije i da je i u Savetu bezbednosti UN Rusija ostala usamljena, ogoljena pred svetom.
"SAD i Evropska unija će primeniti dalje sankcije protiv Rusije ako ne promeni put kojim ide i dospeće u političku i ekonomsku izolaciju", rekao je potpredsednik SAD.
Bajden je takođe rekao da će SAD dovršiti razmeštanje protivraketne odbrane i u Evropi, revidirani antiraketni štit i da će u Poljskoj sasvim sigurno početi da funkcioniše 2018. godine.
Bajden je takođe govorio o potrebi dalje hitne pomoći Ukrajini i angažovanju Zapada da spreči da se gas koristi kao političko oružje.
 

 

London se javlja
Za to vreme, Britanija je juče upozorila da bi se Rusija mogla suočiti sa konačnim isključenjem iz G8 ako Kremlj preduzme naredne korake protiv Ukrajine. "Mislim da treba da razgovaramo o tome da li bi Rusiju trebalo za stalno isključiti iz G-8 ako dođe do novih mera ruske strane", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron na sednici Parlamenta.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here