Bezbednjaci prećutali doušnika

0

Doušnik koji je radio za američki Federalni istražni biro (FBI) bio je u kontaktu sa liderom Al Kaide Osamom bin Ladenom osam godina pre terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, piše američki dnevnik "Vašington tajms" i dodaje kako je taj ubačeni čovek znao da Bin Laden želi da finansira napade.
Doušnik je radio kao vozač i osoba od poverenja radikalnog egipatskog sveštenika Omara Abdela Rahmana, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog napada na Svetski trgovinski centar 1993. godine u Nujorku.
Rahman je, navodno, doušniku rekao da ukoliko mu je potreban novac, direktno ode Bin Ladenu i kaže mu da ga je on poslao.
Prema nekim izveštajima, američki Kongres i Komisija za istragu događaja od 11. septembra 2001. godine nisu znali za ovog doušnika tokom obimnih istraživanja o napadima u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi.
– To je bio jedini izvor za koji znam da je bio direktno unutar Al Kaide – rekao je Ed Kjuren, koji je tada bio pomoćnik specijalnog agenta u kancelariji FBI u Los Anđelesu, navodi se u izvodima svedočenja koje je objavio "Vašington tajms".
Postojanje doušnika prvi put je otkriveno posle Kjurenovog svedočenja 2010. godine, kada je tužbu protiv FBI podneo Basim Jusef, agent dodeljen jedinici za borbu protiv terorizma u Los Anđelesu. Reč je o agentu koji je razvio rad doušnika i rukovodio njegovim operacijama.
Jusef, koji je najviše rangirani zvaničnik arapskog porekla u FBI, optužio je Biro za diskriminaciju i za to da nije unapređen uprkos svojim sposobnostima.
Komisija za istragu dešavanja 11. septembra 2001. godine iznela je teške optužbe protiv FBI i Centralne obaveštajne agencije (CIA). Članovi komisije, komiteta za obaveštajna pitanja u Kongresu i analitičari za terorizam rekli su "Vašington tajmsu" da su razočarani time što je informacija o postojanju doušnika tek sada dospela u javnost i da se postavljaju pitanja šta je još prećutano o poreklu Al Kaide i zainteresovanosti za napad na SAD.
– Mislim da ovo postavlja mnogobrojna pitanja o tome zašto ova informacija nije objavljena u javnosti i zašto Komisija ili komiteti nisu upoznati s tim – rekao je Piter Hokstra, koji je predvodio Komitet za obaveštajna pitanja od 2004. do 2007. godine, kada je razmatran izveštaj Komisije o istrazi vođenoj povodom atentata izvedenih 11. septembra 2001. godine.
 

Zakasneli rasplet
Bivši agent FBI Ed Kjuren je rekao da je njegov kolega, zadužen za "izvor informacija", poslao tu osobu u inostranstvo, gde se ona sastala sa Bin Ladenom i da joj je tada lider Al Kaide poverio da je "za eksploziju odabrao zgradu masonske lože u Los Anđelesu".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here