Čelzi u Madridu bez Ivanovića

0

 

MURINJU TEŠKO BEZ SRBINA: Branislav Ivanović u duelu sa Kavanijem iz PSŽ-a

Madrid je jedini grad koji ima dva kluba u završnici Lige šampiona, a žreb u sedištu UEFA u Nionu odlučio je da prestonica Španije dva dana uzastopno bude domaćin polufinalnih duela. Derbi se igra 23. aprila kad se na stadionu Santijago Bernabeu sastaju Real i aktuelni prvak Evrope Bajern, a dan ranije na "Visente Kalderonu" timovi Atletika i Čelzija, čije boje brani Branislav Ivanović, jedini srpski fudbaler u polufinalu Lige šampiona.
 

ISTORIJA NA STRANI BAJERNA: Kristijano Ronaldo je adut Real Madrida

Ivanović nema pravo igranja u prvom duelu u Madridu, jer je u revanšu sa Pari Sen Žermenom u Londonu (2:0) dobio drugi žuti karton u nokaut fazi Lige šampiona. Biće to svakako hendikep za ekipu Žozea Murinja, koji je izjavio da je srpski reprezentativac najpouzdaniji defanzivac u njegovom timu. Naravno, Ivanović će moći da igra u revanšu, 30. aprila na Stamford Bridžu.
Poslednji međusobni duel Čelzija i Atletika završen je više nego ubedljivom pobedom Španaca. Bilo je to za trofej Superkupa u Monaku, 31. avgusta 2012, kad su Madriđani pobedili sa 4:1, a het-trik ostvario Kolambijac Radamel Falkao (sadašnji igrač Monaka). U startnoj postavi Čelzija bio je naš Branislav Ivanović, a ekipu je tada trenirao Italijan Roberto di Mateo.
Na klupi Atletika i tada je bio sjajni Argentinac Dijego Simeone, dok je na golu takođe bio mladi Belgijanac, Tibo Kurtoa, inače član Čelzija na pozajmici u madridskom klubu. Pre ovog žreba dogovor dva kluba je da Belgijanac neće smeti da brani za Atletiko ako izvuče Čelzi, ali su iz UEFA poručili da njih taj dogovor ne interesuje, pa ćemo videti kakav će na kraju biti epilog ovog "slučaja". U svakom slučaju očekuju se izuzetno zanimljivi dueli u Madridu i Londonu.
A šta tek reći za obračun Bajena i Real Madrida? Dva evropska giganta su se međusobno sastajala čak 20 puta u Kupu/Ligi šampiona, od toga čak pet puta u polufinalu! Bavarci su u tim duelima bili mnogo uspešniji, čak četiri puta su izlazili kao pobednici (1976, 1987, 2001. i 2012), a Madriđani samo 2000. godine.
Žrebom je odlučeno da pobednik polufinalnog duela između Reala i Bajerna bude nominalni domaćin finala Lige šampiona, koje je zakazano za 24. maj na lisabonskom Lužu, stadionu Benfiike.


Polufinale

Real Madrid – Bajern
Atletiko Madrid – Čelzi
Prvi polufinalni mečevi na programu su 22. i 23, revanši 29. i 30. aprila. Finale je 24. maja u Lisabonu.

Brajtner: Ispisaćemo istoriju
Predstavnik Bajerna na žrebu bio je legendarni Pol Brajtner, koji nije krio samopouzdanje:
– nalazimo se u odličnoj situaciji, na putu smo da ponovo osvojimo triplu krunu – Bundesligu, Kup Nemačke i Ligu šampiona – i postanemo prvi klub koji će od osnivanja LŠ odbraniti titulu prvaka Evrope.

Da li ste znali
Ovo je prva sezona još od 2004-2005 da u polufinalu Lige šampiona nema Barselone ili Mančester Junajteda, dva najuspešnija kluba poslednjih sezona u ovom elitnom kup takmičenju.
Takođe, ovo je prvi put da se prvak Španije nije plasirao u polufinale Lige šampiona još od 2007. kad je Liverpul izbacio Barselonu.

* Real Madrid, rekorder sa 25 učešća u polufinalu Kupa/Lige šampiona, četvrtu godinu uzastopno je među četiri najbolja tima u Evropi, ali je sva četiri puta gubio u polufinalu – redom su ih zaustavljali Barselona, Bajern i Borusija Dortmund. Sad ih opet čekaju Bavarci…

Samo Atletiko bez titule
Atletiko Madrid je jedini polufinalista koji nikad nije bio prvak Evrope. Najbliži trofeju bio je pre 40 godina kad je u sezoni 1973-74 igrao finale sa Bajernom u Briselu. Utakmica je završena nerešeno 1:1, pa je igran novi meč – jedini put u istoriji takmičenja – a tada su Bavarci bili više nego ubedljivi. Slavili su sa 4:0 golovima legendarnog golgetera Gerda Milera i donedavno predsednika kluba Ulija Henesa, koji je zbog utaje poreza prošlog meseca osuđen na zatvorsku kaznu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here