Šampioni iz inata

0

Ko zna koji put u svojoj kratkoj, ali bogatoj istoriji, stokholmski Beli orlovi, ili Stockholm Eagles , kako se zovu u Skandinaviji, zadivili su i iznenadili košarkašku Švedsku.

PODVIG:  Košarkaši Belih orlova
 

Posle burne sezone 2012/2013 u elitnoj Prvoj ligi Švedske, kada su Orlovi, prvenstveno zbog političkih razloga, ali i lošeg sportskog rezultata, spušteni u niži rang, niko u košarkaškim kuloarima nije davao bilo kakvu šansu srpskom klubu iz Stokholma da se vrati na staze slave. Čak su i mnogi navijači Orlova mislili da je klub pred gašenjem i odlaskom u istoriju.
Kao i mnogo puta u svom bogatom košarkaškom životu, međutim, klub je sa predsednikom Goranom Popovom i njegovom upravom preživeo i u pravom smislu pokazao šta je srpski inat.
Povratkom trenera Stefana Bergmana, kao i dovođenjem nekoliko mladih i perspektivnih košarkaša, Orlovi su vrebali svoju šansu u tzv. Basketettan (prva divizija ispod Superlige) da pokažu da su tim koji još uvek želi trofeje i pobede.
Prvi deo sezone je prošao u totalnoj dominaciji Bergmana i njegovih pulena. Osvojeno je prvo mesto i plasman u novoosnovanoj ligi Superettan, koja je počela u januaru. Liga je brojala osam najboljih ekipa iz severne i južne savezne prve divizije. Po kvalitetu ništa lošija od elitne lige, ali po izjednačenosti timova mnogo interesantnija i gledanija.

VERNI NAVIJAČI: Beli orlovi uvek imaju podršku s tribina
 

Superettan je i potpunosti ispunila očekivanja i najvećih skeptika u košarkaškoj javnosti i postala hit. Interesantna je činjenica da je Košarkaški savez Švedske ovu ligu pokrenuo na inicijativu Orlova. Najveće iznenađenje, ipak, za sve je bilo ime ekipe na čelu tabele…
Orlovi su krenuli pakleno i uz dva velika pojačanja, Amerikanca Endrua Mičela i reprezentativca Rudija Mbembu, kao i povratak povređenog kapitena Dragoljuba Kitanovića, ređali su pobedu za pobedom. Publika se vratila na tribine Orlovog gnezda, Brännkdžrka hale i mediji su opet prosto navaljivali da pišu o balkanskom košarkaškom čudu.
Utakmica protiv tima Stokholmspolisen je bila samo šlag na tortu jedne sjajne sezone i najava još lepših trenutaka. Orlovi su u poslednjoj utakmici pobedili u gostima sa 112:93 pred velikim brojem svojih navijača. Slavlje Bergmanovog tima je upotpunio fenomenalni Banjalučanin Miloš Trikić, koji je pogodio neverovatnih 11 trojki iz 16 pokušaja i tako postavio rekord u svim ligama u celoj Švedskoj!
– Srce nam je na mestu i klub slavi jednu veoma važnu titulu u svojoj istoriji. Nije lako boriti se u jednoj stranoj državi, pogotovo ne sa epitetom "srpski klub", i to u prestonici države. Naša borba nije bila samo na parketu, nego isto toliko ako ne i više politički, braneći ugled naše nacije u ovoj državi. Orlovi su danas najbolji klub u švedskoj prestonici. Zahvaljujem se svim sponzorima, dobrim ljudima i navijačima na podršci ove sezone – izjavio je prvi čovek kluba Goran Popov.
Posle nezaboravnih trenutaka slavlja, klub se okreće novim izazovima i izražava nadu da će naši ljudi u Stokholmu, kao i celoj Švedskoj, i dalje podržavati ponos cele srpske dijaspore.
 

Brane titulu u Banjaluci
Orlovi ove godine prvi put igraju na našim prostorima, i to u Banjaluci 1. i 2. juna, kada brane titulu prvaka dijaspore.

 

 

Najtrofejniji
Ovaj srpski klub iz Stokholma je najtrofejniji srpski klub u istoriji naše dijaspore i jedini klub koji igra u najvišem rangu jedne strane države.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here