I u Beogradu o zločinima OVK

0

Samuel Žbogar

I u Beogradu će biti osnovana kancelarija za saradnju sa sudom za slučajeve ratnih zločina OVK navedenih u izveštaju specijalnog izvestioca EU Dika Martija, saznaju beogradski mediji. Funkcionisaće kao i Kancelarija za saradnju sa Haškim tribunalom. Glavni razlog za takav vid saradnje je što Srbija najverovatnije neće moći da učestvuje u radu tog suda, jer je, kao i Albanija, strana u sporu.
Sedište budućeg suda čije osnivanje treba da podrži Skupština Kosova, najverovatnije će biti u Hagu, a sudije, tužioci i ostali zaposleni biće organizovani na međunarodnom nivou. Dok u njegovoj stranci vlada oštra debata u vezi sa podrškom osnivanju suda, kosovski premijer Hašim Tači je krajnje nevoljno pozvao kosovsku skupštinu da glasa za taj pravosudni mehanizam. Iako je podvukao da bi formiranje specijalnog suda za zločine navedene u izveštaju Dika Martija bilo "nepravda prema Kosovu", on je ipak prelomio i zaključio da bi bilo gore da se o tome odlučuje u Savetu bezbednosti UN.

Žbogar: Ne sudi se Kosovu
"Čujem da postoji puno nepoverenja u pogledu ovog suda jer se ljudi boje da bi on mogao da ponovo piše istoriju rata. Ovaj sud nije za to, da sudi Kosovu ili Oslobodilačkoj vojsci Kosova", napisao je Žbogar.

Scenario u Savetu bezbednosti bi bio "razoran za Kosovo" jer bi onda, ocenio je Tači, bio formiran tribunal koji bi funkcionisao van jurisdikcije Kosova, a i sedište bi mu bilo van Kosova.
A rezultati istrage o navodima Dika Martija se "očekuju u sledećih nekoliko meseci", najavio je šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar. On je istakao da pošto postoji mogućnost podizanja optužnica, važno imati "plan za sud koji će se baviti tim optužnicama".
U autorskom tekstu upućenom na adrese svih kosovskih medija, on je takođe izrazio uverenje da će kosovski parlament podržati osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i ocenio da bi to bio "najbrži način da Kosovo krene napred posle Martijevog izveštaja".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here