Genocid nad Srbima planiran na Brionima

0

Obrazlažući kontratužbu Srbije da je Hrvatska počinila genocid nad krajiškim Srbima, zastupnik Saša Obradović juče je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu citirao Brionske transkripte iz kojih se vidi namera tadašnjeg hrvatskog rukovodstva predvođenog Franjom Tuđmanom da uništi i protera Srbe iz Krajine.
"Moramo im naneti takve udarce da Srbi, praktično, nestanu", citirao je Obradović Tuđmana. Pozvao se i na njegove reči da će, kada se krajiške snage povuku, Hrvatska vojska "očistiti celo područje za nekoliko dana".
– Od koga, ako su se srpske snage povukle? – zapitao je Obradović. On je naveo da su "Brionski transkripti direktan dokaz postojanja namere da se krajiški Srbi unište kao grupa".
Obradović je podvukao da su Tuđman i komandant "Oluje" Ante Gotovina govorili o "totalnom uništenju" Knina. Reči predsednika Hrvatske da "Srbima treba dati puta, sve im, tobož, garantujući ljudska prava", Obradović je nazvao "zelenim svetlom za ubijanje onih koji ostanu" u Krajini.
Dokaz genocidne namere bila je i Tuđmanova izjava u Kninu, 26. avgusta 1995, da "nema povratka u prošlost, kada su Srbi bili tumor koji se širio srcem Hrvatske, tumor koji je uništavao hrvatsko nacionalno biće i koji nije dozvoljavao hrvatskom narodu da bude gospodar u sopstvenoj kući".
U skoro tri sata izlaganja, Obradović je, pozivajući se na iskaze svedoka, detaljno opisao brojne zločine nad krajiškim Srbima. Ukupan broj žrtava "Oluje" nije moguće utvrditi, ali je, po kontratužbi Srbije, dokazano da je ubijeno najmanje 1.719 krajiških Srba, dok je oko 200.000 srpskih civila pobeglo iz straha da će biti ubijeni i "istrebljeni". Obradović se pozvao i na popis stanovništva iz kojeg se vidi da su krajiški Srbi, kao grupa, fizički uništeni.

 

Transkripti su ključni
Na Brionskom sastanku 31. jula 1995. hrvatsko rukovodstvo je isplaniralo ofanzivu na Knin. Snimak sa tog sastanka za Tribunal u Hagu u predmetu "Ante Gotivina i drugi" nije bio dokaz za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem proterivanja Srba. Obradović je rekao da je oslobađanjem Gotovine i drugih, Tribunal "potpuno potcenio" značaj Brionskih transkripata, a da "Međunarodni sud pravde treba da ispravi ovu neodrživu situaciju i donese nešto pravde žrtvama" "Oluje".

 

Ni mače nisu ostavili živo
Obradović je rekao da su akcije "Maslenica", "Medački džep" i "Bljesak" bile etničko čišćenje koje su prethodile "Oluji". Citirao je Tuđmana koji se hvalio da je u akcijama "Maslenica" i "Medački džep" sve očišćeno.
– "Do mačeta!" To je izraz koji je upotrebio Tuđman – naglasio je Obradović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here