Tamjanika i kadarka osvajaju Francusku

0

Sunčani dan u Parizu još više je ulepšao boje srpskih vina koja su izložena u rezidenciji ambasadora Rajka Ristića, odličnog domaćina, a sve u cilju propagiranja srpske privrede i ekonomije. Ulogu organizatora preuzela je beogradska firma Deso i u Pariz dovela predstavnike osam vinarija: Stemina iz Trstenika, Despotika i "Jeremić" iz okoline Smedereva, "Minić", "Spasić", "Milosavljević", "Nikolić" iz Aleksandrovačke Župe i Temet iz Lozovika, koji su u kristalno-zlatnim salonima izložili 25 vrsta vina. Prezentacija je prvenstveno usmerena na francuske uvoznike i profesionalne degustatore od kojih reklama ide "od uha do uha" ili "od gutljaja do gutljaja".
– Ovde smo zahvaljujući ambasadoru Ristiću koji je prepoznao šta nam treba, a to je da francuskom tržištu pokažemo naše autohtone sorte vina tamjaniku, prokupac i kadarku – govore predstavnici firme Deso, Obrad Popovac i Slađana Novaković.
Na pitanje "da li su hrabri ili bezobrazni", jer nije mala odluka doći u Francusku kojoj je prvi ponos vino i nuditi svoj proizvod, odgovorio je ambasador Ristić:
– Prodati vino Francuzima je kao Brazilcima dati gol. Ali, mi smo odvažni i svesni šta posedujemo.
Obradović dodaje:
– Kod nas je došlo do razvoja vinarstva, obnovljeni su vinogradi, najčešće je prisutna francuska tehnologija posredstvom odgovarajućih stručnjaka koji kažu da naši ljudi znaju da naprave vino.
Među zvanicama bila je ambasadorka Crne Gore Irena Radović. Specijalista za vino Slovenac Franc Hribar tvrdi da su srpska vina odlična, zbog čega Francuzi mogu biti ljubomorni. Direktno iz monmartrovskog vinograda došli su predsednik Republike Monmartr Alan Kokar i Žoel Lekler, koja otkriva:
– Vaša vina su jača od našeg. Mi godišnje proizvedemo samo 500 litara i to ode na zvanične poklone.
U želji da omirišu i probaju vina, među slavljenike tog opojnog pića došle su Vesna de Vinča (u Parizu član žirija jednog filmskog festivala) i Milica Vukliš, mis Srbije 2013. i kandidatkinja na izboru Mis sveta 2014. u oktobru u Londonu.

 

Vinareli
– Mi obnavljamo vinarsku tradiciju, a u sklopu vinarije napravili smo muzej Vinodejstvo kroz vekove i umetničku radionicu gde slikamo vinom, pa umesto akvareli mi to zovemo vinareli – otkrivaju predstavnici Despotike.

 

 

Turisti u Stemini
Stemina iz Trstenika proizvede godišnje 30.000 buteljki, a predstavnica Mina Pantić se setila da ih je turistički posetilo 40 francuskih penzionera i svi su se oduševili kvalitetom vina.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here