Srpske nošnje u Olimpijskom selu

0

U poznatom turističkom centru Zefeld, nedaleko od Inzbruka, glavnog grada pokrajine Tirol, srpska zajednica je imala zapažen nastup. Zahvaljujući pre svega klubu Bratstvo iz Inzbruka i njihovoj saradnji sa lokalnim vlastima, Srbi su učestvovali u svečanom defileu ulicama gradića, koji ima nešto više od 3.000 stanovnika.
Osim Bratstva, u ovom lepom događaju su učestvovali i predstavnici drugih srpskih kulturno-umetničkih društava iz Austrije, ali i Nemačke. Sa našim zastavama u rukama i obučeni u srpske narodne nošnje članovi udruženja su ponosno koračali ulicama grada.
Uprkos daljini na ovom događaju su učestvovali članovi klubova "Sinđelić" iz Braunaua, "Kočić-Zmijanje" iz Figena, "Tesla" i "Rastko Nemanjić" iz Minhena, Kolo iz Forarlberga i Republika naš svet iz Rojra.
Posle šetnje priređen je i mali program u centru gradića. Igra i pesma članova naših folklornih sekcija izazivala je pažnju ne samo stanovnika, nego i brojnih turista koji ovde borave cele godine. Zefeld je jedan od centara zimskih sportova. Već dva puta su u ovom delu održane Zimske olimpijske igre, 1964. i 1976. godine, što i dan-danas predstavlja atrakciju za brojne goste.

 

Zavičaj u dijaspori
Posle defilea ulicama Zefelda, udruženje Bratstvo je organizovalo manifestaciju Zavičaj u dijaspori. U gradskoj sali se tražilo mesto više. Folklorne sekcije naših klubova su takođe predstavile svoje koreografije. Gosti večeri bili su Vera Matović i Goran Žižak, poznatiji kao Di-džej Krmak, koji su goste zabavljali do kasno u noć.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here