Crkva nam je stožer

0

Nada Grkinić

Divim im se više nego srpskim Parižanima. Znam koliko su tamo naše porodice raštrkane i koliko je teško, skoro nemoguće, organizovati dopunsku nastavu. A KUD "Rastko" neprekidno radi. Bravo za njih – rekla je učiteljica Danijela Stamenov prilikom gostovanja londonskog KUD "Rastko" u Parizu.
U pariskom predgrađu Nožan Sir Marn i Teatru Vato, po završetku izuzetno uspelog koncerta Mladost – "Rastko", uz bivšeg predsednika KUD Izvor Dragoslava Đurića i svog supruga Rajka Grkinića (iz Kovina, u London stigao 1955, danas penzionera), uzdignute glave, vidno ponosna, sedi Nada Grkinić, poreklom iz Gornjih Podgraca.
– Nije teško, jer volimo ovo što radimo. Mnogi roditelji, pogotovo deca rođena u Engleskoj, vezani su za londonsku crkvu Svetog Save. Mi postojimo 30 godina! Članstvo čini više od stotinu dece, podeljenih u više grupa. Volimo da putujemo, ali i da budemo domaćini – govori Nada. – Išli smo u Republiku Srpsku, s akcentom na Banjaluku, u Srbiju, Nemačku, Švajcarsku, Švedsku, Kanadu, Ameriku, Australiju…
Šta je u tome lepo, uzgred pitamo, a Nada kao iz topa odgovara: "Druženje, naših sa našim, ali je najdraže kad smo u matici."
Snalaze se članovi, a "Rastko" traje.

ZA USPOMENU IZ PARIZA: Članovi KUD "Rastko"

– Vežbamo u crkvenim prostorijama. Mi smo jedina takva grupa zemljaka u Londonu, nastupamo u humanitarne svrhe, za crkvene i druge praznike i gde god nas naši pozovu – otkriva predsednica Nada, koja je svoje prve folklorne korake savladala u Banjaluci.
Dolaskom u London Nada je osnovala KUD "Rastko", čije boje, a istovremeno i boje Srbije, danas brane članovi od sedam do 77 godina.
– Htela sam da na omladinu prenesem ono što sam znala. Velika je moja ljubav prema folkloru.
Probe prvog ansambla "Rastka" održavaju se jednom nedeljno, a ako je potrebno više – radi se više. U svakom KUD-u kostimi – nošnja su bitna stavka, a Nada ističe: "Prikupili smo ih dosta. To je naša riznica."
Nada ne krije da bez roditelja svojih članova ne bi ništa mogla da uradi i u svakom od njih vidi "klupskog boga".
– Odgovor je jasan: roditelji vole da im se deca druže. Treba se i pohvaliti: posle upoznavanja, u "Rastku" se desi i ljubav. Već je sklopljeno nekoliko brakova. U februaru je Vladimir, sin Ankice Vranić, oženio Dianu iz Rogatice. Srećni su Kraljevčani Bojan i Tina Ivanović. Gina i Jovan Cvetičanin su otišli u Kanadu… Bilo ih je i biće ih još – ne krije zadovoljstvo Nada.

 

Podrška sveštenika
– Naša dijaspora u Londonu veže se za crkvu. Pri crkvi je škola srpskog jezika, hor i brojne parohijske aktivnosti. Uvek imamo podršku sveštenika i crkvene Uprave, oni nama čuvaju tu našu drugu kuću – opisuje Nada.

 

Neraskidive spone
– Lepo smo se sprijateljili sa našim Parižanima, kulturno-umetničkim klubovima Mladost, Izvor i Biseri i znam da će se ove spone učvršćivati – tvrdi Nada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here