Saveti

0

PITANjE: Interesuje me da li može da se ide u penziju sa navršene 62 godine. Napominjem da ne pripadam građevinskoj branši. Ako je to moguće koliko bi mi moja penzija bila umanjena. Takođe me interesuju uslovi iznošenja kapitala za penziju prilikom definitivnog napuštanja Švajcarske, pita čitalac M. N.

ODGOVOR: U Švajcarskoj u redovnu penziju muškarci idu sa navršenih 65 godina, a žene sa 64 godine. Postoji mogućnost prevremenog penzionisanja dve godine ranije, u vašem slučaju je kad navršite 63 godine. Zahtev za penzionisanje se upućuje najmanje šest meseci ranije. Za vas to znači da već sada možete podneti zahtev, a penzija će vam se isplaćivati od narednog meseca kad navršite 63 godine. Umanjenje je 6,8 odsto po godini, u vašem slučaju dakle ukupno 3,6 odsto.
Prilikom definitivnog napuštanja Švajcarske ili prilikom penzionisanja i još u nekim okolnostima postoji mogućnost isplate kapitala. Ako kapital odnosite u neku od zemalja sa kojom Švajcarska ima ugovor onda imate mogućnost povrata takozvanog Ljuellensteuer na kapital i to mnogi ljudi zaboravljaju i "poklanjaju" državi.
Detaljna uputstva možete dobiti kod Fachstelle Migration. Takve službe postoje u svakom kantonu i informacije su besplatne.
Skrećem vam na to pažnju da ne biste bespotrebno plaćali za tu uslugu privatnim savetnicima (Beraterima).
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here