Neshvaćeni ljubitelji životinja

0

U Požarevcu je još 1998. osnovana organizacija Simbiozis koja brine o napuštenim i zlostavljanim životinjama, a inicijator i osnivač je Ljubica Jenić iz Minhena koja je svoju ušteđevinu namenila za ove svrhe. U početku rada ove organizacije, ona je imala podršku sličnih nemačkih udruženja i organizacija, ali kako su propadali planirani projekti u Požarevcu, tako je prestajala i podrška iz Nemačke.
– Mnogo problema sam imala ja, ali i članovi Simbiozisa, kojih je u jednom trenutku bilo više od stotinu, jer nismo naišli na razumevanje u sredini gde smo delovali. Mi čak više nismo ni registrovani, jer je ranija registracija poništena zbog novog sistema u radu Agencije za privredne registre. Opet nam traže da se registrujemo i platimo to, iako smo već jednom sve obavili. Zbog tih problema sam napustila redove Demokratske stranke. Svojom starom deviznom štednjom za sada sve sama finansiram – priča Ljubica Jenić i pokazuje veliki broj fotografija koje govore o aktivnostima, zbrinutim životinjama i problemima koje ima Simbiozis.
Prepreke u radu nisu nestale ni posle skoro 15 godina postojanja ove organizacije, iako u Požarevcu postoji gradsko prihvatilište za životinje, s kojim Simbiozis ostvaruje dobru saradnju. Ljubica Jenić je sa svojim članovima uspela da obezbedi plac od 30 ari van grada na kome namerava da podigne objekat u kome bi privremeno ili za stalno smestila napuštene i zlostavljane životinje. Međutim, ni ta namera se ne ostvaruje kako je zamislila.

Spasli mečku
Među uspehe ona ubraja i oduzimanje mečke Kasandre koju su Romi u Požarevcu koristili da zarađuju novac svakodnevno je zlostavljajući. Uz pomoć nadležnih ministarstava, mečka je oduzeta i završila u Bugarskoj, a slično se događalo i sa konjima koje su njihovi vlasnici svakodnevno zlostavljali.

Nerazumevanje
– U nekim situacijama organizacija Simbiozis je ostvarila dobru saradnju sa nadležnim ministarstvima i gradskim službama, pa i policijom i sudovima. Međutim, bilo je i problema, pogotovo kad su nam krali stvari i obijali prostorije, jer nikad nisu pronađeni počinioci. Čak smo dobili nezvanične informacije da se i u državnim organima na našu organizaciju gleda sa nerazumevanjem – tvrdi Ljubica Jenić.

 

– Nas su 2008. pokrali na ovom placu i odneli sve što je vredelo. Čak smo jedno vreme bili u privatnoj kući i nju su dva puta obijali. Deo ljudi iz našeg okruženja na nas gleda kao na prepreku da nastave da rade kako su godinama navikli, a to je da zlostavljaju domaće životinje ili lutalice, pa i one koje imaju u domaćinstvu. Tako se kod nas u privremenom smeštaju nalaze mačke, psi, koze, svinje, konji, pa i medvedi – ističe Ljubica Jenić.
Ona sama je imala dosta problema sa ljudima koji su navikli na nebrigu i zlostavljanje životinja, pa je čak bila nekoliko puta fizički napadana. Iako ima dosta problema u Požarevcu, Ljubica Jenić ne namerava da odustane, nego je svu svoju energiju usmerila da pomogne napuštenim i zlostavljanim životinjama. Iako je svakodnevno suočena sa teškoćama u radu, ona kaže da je ponosna što je inicijativa organizacije Simbiozis da se donese Zakon o zaštiti životinja urodila plodom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here